У початок

Україна готова розв’язувати питання транзиту нафти зі Словаччиною — Міненерго

Україна гарантує транзит нафти компаніям, які не потрапили під санкції, і готова розв’язувати питання транзиту зі Словаччиною відповідно до угоди про асоціацію з Європейським Союзом, заявив 30 липня заступник міністра енергетики.

Як повідомляє Reuters, прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив напередодні, що його країна припинить постачання дизельного пального в Україну, якщо Київ не відновить потік нафти російського «лукойлу» через свою територію.

Україна наприкінці червня запровадила санкції проти однієї з найбільших російських нафтових компаній «лукойл», заборонивши їй будь-яку діяльність на території України й перекривши надходження її нафти на НПЗ Словаччини й Угорщини.

Заступник міністра енергетики України Роман Андарак заявив 30 липня, що Україна «готова до розв’язання можливих проблемних питань», коли Словаччина активує відповідний механізм в Угоді про асоціацію з ЄС.

«Станом на сьогодні цього не зроблено», — сказав Андарак у письмовому коментарі Reuters, додавши, що Київ «гарантує безперебійний транзит нафти» для всіх компаній, які не підпадають під санкції Заходу й України.

Словаччина разом з Угорщиною виступають проти військової допомоги західних союзників Україні, яка вона бореться з вторгненням росії, й посилюють свій тиск після санкцій Києва проти «лукойлу».

Постачання нафти через Україну від інших російських постачальників не припинялися, і Україна продовжує залишатися надійним партнером для ЄС у сфері транзиту нафти, зазначив Андарак.

«Українська сторона не зупинила транзит, він триває, всі заявки виконано», — сказав він.

Спільна частка Словаччини й Угорщини у постачанні дизелю в Україну становить близько 10%, і українські аналітики кажуть, що її може бути забезпечено з інших джерел.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти