У початок

Угорщина виступає проти підвищення тарифів на транзит нафти

Угорщина звернулася до Європейської комісії (ЄК) з проханням зупинити Хорватію від підвищення тарифів на транзит нафти Адріатичним трубопроводом 2023 року, повідомляє угорське видання Telex.

Міністр закордонних і економічних відносин Угорщини Петер Сійярто заявив, що це питання буде обговорюватися 19 грудня на зустрічі керівників енергетичних відомств ЄС у Брюсселі.

За даними уряду Угорщини, Хорватія має намір наступного року збільшити плату за прокачування нафти Адріатичним трубопроводом у 2,5 раза. У Будапешті такий крок трактують як спробу «зловживати ситуацією», що склалася внаслідок подій в Україні, через яку проходить нафтопровід «Дружба», що постачає нафту до Угорщини, Чехії й Словаччини. Останніми місяцями він уже призупиняв свою роботу через пошкодження інфраструктури, і Угорщина повинна бути готовою до нових кризових ситуацій.

Зі слів Сійярто, якщо нафтопровід «Дружба» закриють, Угорщина матиме лише один імпортний шлях — Адріатичний нафтопровід із Хорватії. Обнак проблема полягає в тому, що його виробничі потужності не відповідають потребам Угорщини, Словаччини й Чехії в сировині. У зв'язку з цим влада в Будапешті зазначає, що ЄС повинен вжити ще  більше заходів і зупинити Хорватію в підвищенні тарифів на транзит нафти зі своїх терміналів на узбережжі Адріатичного моря у країни Центральної Європи.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти