У початок

У жовтні роздрібна дизельна маржа на АЗС Польщі впала через зростання гуртових цін

У жовтні середній обсяг чистої роздрібної маржі з продажу дизельного пального на польських АЗС становив 0,1 зл/л, свідчать дані Польської організації нафтової промисловості та торгівлі (POPiHN). Це на 0,16 зл/л менше порівняно з вереснем.

Зменшення прибутковості було пов’язано з відновленням зростання гуртових цін у другій половині жовтня. Після закінчення парламентських виборів Orlen почав підвищувати базову ціну на дизпальне.

Протягом жовтня офіціальний прайс концерну збільшився на 9% (+422 зл/м3), до 5 171 зл/м3. Водночас середня роздрібна вартість дизпального на АЗС Польщі у жовтні була навіть трохи меншою порівняно з вереснем. Згідно з даними POPiHN, минулого місяця середня ціна на дизпальне на колонках роздрібних мереж становила 6,16 зл/л, це на 0,02 зл/л менше від вересневого показника.

Варто зазначити, що підвищення гуртових цін Orlen відбувалося на тлі зменшення європейських котирувань. Протягом жовтня вартість дизпального у північно-західній Європі на умовах CIF зменшилася на $82/т.

 За підрахунками Консалтингової групи «А-95», гуртові ціни Orlen, що встановилися на початку листопада, дозволяють рентабельно продавати імпортний дизель. Зростання цін відбувається й у роздробі. Цього тижня середній цінник на колонках збільшився на 0,23 зл/л, до 6,69 зл/л. Зниження котирувань дизпального у північно-західній Європі на тлі зростання цін АЗС сприятиме збільшенню прибутковості роздрібних продажів у листопаді.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти