У початок

У жовтні «лукойл» відновить постачання нафти в Словаччину й Угорщину

У жовтні російський «лукойл» має намір відновити постачання нафти по трубопроводу «дружба» у Словаччину з Угорщиною після того, як угорська MOL заявила, що уклала угоди на транспортування сирої нафти трубопроводом через білорусь і Україну, повідомили Reuters два джерела 10 вересня.

Джерела повідомили, що постачання відновляться наступного місяця, оскільки експортні плани на цей місяць було складено заздалегідь, і важко переспрямувати обсяги.

Одне джерело повідомило, що «лукойл», можливо, зможе змінити маршрут невеликого обсягу цього місяця, але цього ще не видно.

Улітку Київ заборонив постачання «лукойлу» після того, як вніс російську групу у список санкцій, унеможлививши транспортування її нафти на нафтопереробні заводи (НПЗ) MOL в Угорщині й Словаччині.

Згідно з новими угодами з постачальниками й операторами трубопроводів, які набули чинності у понеділок, MOL заявила, що стане власником відповідної сирої нафти на білорусько-українському кордоні. Раніше російські постачальники нафти продавали сиру нафту на умовах FIP (free in pipeline) Фенешлітке в Угорщині.

Одне з джерел повідомило, що MOL візьме на себе всі транспортні й інші витрати від білорусько-українського кордону до своїх НПЗ. Раніше росія мала платити за транзит нафти через Україну, що викликало багато ускладнень.

За даними джерел, постачання російської нафти через «дружбу» у вересні заплановано обсягом 510 тис. тонн для Словаччини й 360 тис. тонн для Угорщини. НПЗ MOL у Словаччині запланував технічне обслуговування свого єдиного блоку дистиляції сирої нафти, яке розпочнеться 23 вересня, що призведе до зниження споживання сирої нафти.

російські «татнєфть» і «русснєфть» у вересні вважалися основними постачальниками сирої нафти у Словаччину з Угорщиною, додало одне з джерел.

російська нафта постачається по трубопроводу «дружба» до Словаччини, Угорщини й Чехії, які отримали винятки з ембарго ЄС на російську нафту через обмежені можливості альтернативних постачань нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти