У початок

У жовтні експорт нафти з Венесуели впав на 19% попри послаблення санкцій США

Експорт нафти з Венесуели знизився в жовтні до менш ніж 700 тис. барелів на день (б/д) на тлі операційних перебоїв у головному регіоні видобутку країни, що свідчить про те, що будь-яке стійке відновлення видобутку після скасування нафтових санкцій США може зайняти час.

Як зазначає агентство Reuters, Міністерство фінансів США минулого місяця суттєво пом’якшило санкції проти нафтового й золотого секторів Венесуели, дозволивши країні ОПЕК протягом шести місяців експортувати нафту, паливо й газ на обрані ринки, що є кроком для стимулювання чесних президентських виборів.

Але Верховний суд Венесуели цього тижня призупинив результати первинних виборів для обрання опозиційного кандидата в президенти, викликавши попередження Вашингтона, що він може повторно запровадити санкції, якщо венесуельський уряд не дозволить кандидатам вільно брати участь.

Відповідно до внутрішніх документів компанії й даних відстеження руху танкерів, державна нафтова компанія Венесуели PDVSA та її спільні підприємства експортували в середньому 666 290 б/д сирої нафти й палива минулого місяця, що на 19% менше порівняно з 821 500 б/д у вересні.

Китай знову став основним напрямком експорту нафти, за яким йшли Сполучені Штати, які отримали близько 178 290 б/д.

Експорт Венесуели побічних продуктів нафти і нафтохімії також упав до 228 500 метричних тонн з 324 тис. тонн у попередньому місяці. Відповідно до оприлюднених даних, її політичний союзник Куба отримувала близько 32 тис. барелів нафти й палива.

Зниження експорту в основному було викликано нестачею розріджувачів, які використовуються для виробництва сирої нафти, придатної для експорту, а також перебоями в електропостачанні, що призвело до зупинки заводу з підвищення якості нафти, свідчать документи PDVSA.

Видобуток сирої нафти у Венесуелі знизився до 762 тис. б/д у вересні з 820 тис. б/д у попередньому місяці, згідно з даними ОПЕК. Середній добовий видобуток цього року, що становить приблизно 780 тис. б/д, залишається нижчим за цільовий показник року в 1 млн б/д.

Відразу після послаблення санкцій США PDVSA почала закликати своїх традиційних клієнтів відновити торгові відносини, головним чином через спотові продажі. Але вимога компанії про попередню оплату всіх вантажів, відсутність тендерів на відкритому ринку і проблеми з якістю нафти створюють перешкоди для швидкого повернення клієнтами, які платять готівкою.

Внутрішня перевірка на початку цього року, яка виявила відсутність платежів і призвела до арешту десятків посадовців і бізнесменів, також ускладнила реорганізацію PDVSA торгового бізнесу, зі слів джерел, обізнаних із цим питанням.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти