У початок

У жовтні частка російського LPG в імпорті Польщі може впасти нижче за 30%

Частка російського LPG в імпорті до Польщі впала з 53% у першому півріччі до 37,5% у серпні цього року, але ціни на це паливо зросли, каже директор Польської організації скрапленого газу (POGP) Бартош Квятковський. Він додав, що в жовтні постачання з росії можуть упасти нижче від 30%.

Бартош Квятковський наголошує, що останні митні дані за серпень 2024 року свідчать про «довгоочікуваний» спад імпорту LPG з росії.

«У серпні польські підприємці імпортували звідти до Польщі 75 тис. тонн LPG, що є найменшим обсягом газу з травня 2022 року, на чверть менше, ніж у липні. Як наслідок, частка російського газу в структурі польського імпорту впала до 37,5%», — підкреслив Квятковський.

Раніше POGP повідомляв, що у першому півріччі 2024 року частка російського LPG в імпорті до Польщі зросла з 50% до 53%. Тоді в організації пояснили, що це сталося через низьку ціну на російське паливо.

Квятковський зазначає, що «значне падіння російського імпорту вже враховано у роздрібних цінах на LPG у Польщі, які з липня зросли приблизно на 15 грошей».

На його погляд, нові дані вказують на те, що очікування щодо підвищення цін на автогаз взимку могли бути завищеними, а наслідки ембарго для споживачів будуть меншими, ніж очікувалося спочатку. «Такий сценарій також підтримується ситуацією на світових ринках — падіння долара й погана економічна ситуація в Китаї, найбільшому імпортері скрапленого газу у світі, сприяють зниженню цін на скраплений газ протягом наступного року», — зазначив директор POGP.

Другим після росії постачальником LPG на польський ринок з 2020 року є Швеція (19,5%), а Норвегія, яка нарощує експортні потужності, зміцнилася на третьому місці з рекордно, за його оцінкою, високою часткою (10 %). «Це свідчить про те, що мільйон тонн російського газу буде заміщений не одним постачальником, а диверсифікованими постачаннями з Норвегії, Великої Британії, Німеччини, США та інших напрямків», — підсумував Квятковський.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти