У початок

У травні росія випередила США як постачальника газу до Європи

У травні імпорт газу в Європу з росії вперше за майже два роки перевищив постачання з США, попри зусилля регіону відмовитися від російського викопного палива після повномасштабного вторгнення рф в Україну, повідомляє Financial Times.

Хоча одноразові чинники сприяли розвороту, це підкреслює складність подальшого зменшення залежності Європи від газу з росії, оскільки кілька східноєвропейських країн все ще покладаються на імпорт зі свого сусіда.

«Вражає те, що ринкова частка російського газу й СПГ в Європі зростає після всього, що ми пережили, і всіх зусиль, докладених для відокремлення й зменшення ризиків у постачанні енергії», — сказав Том Марзек-Мансер, керівник газової аналітики у консалтинговій компанії ICIS.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року москва скоротила постачання трубопровідного газу в Європу, а регіон збільшив імпорт СПГ, який доставляється спеціалізованими суднами, основним постачальником якого є США.

У вересні 2022 року США випередили росію як постачальника газу в Європу, а з 2023 року на них припадає близько п’ятої частини постачань у регіон.

Але минулого місяця постачання газу й скрапленого природного газу з росії становили 15% від загального обсягу постачань у ЄС, Великобританію, Швейцарію, Сербію, Боснію й Герцеговину та Північну Македонію, згідно з даними ICIS.

Згідно з даними ICIS, СПГ із США становив 14% постачань у регіон, що є найнижчим показником із серпня 2022 року.

Розворот стався на тлі загального зростання європейського імпорту російського СПГ, попри те, що кілька країн ЄС намагаються запровадити проти них санкції.

росія в середині 2022 року припинила постачання газу по трубопроводах, що з'єднують її з північно-західною Європою, але продовжує забезпечувати постачання по трубопроводах через Україну і Туреччину.

На потоки в травні вплинули одноразові чинники, включаючи збій на великому об’єкті з експорту СПГ у США, тоді як росія відправила більше газу через Туреччину перед запланованим ремонтом у червні. Попит на газ у Європі також залишається відносно низьким, а рівень сховищ близький до рекордно високих для цієї пори року.

Розворот «навряд чи триватиме довго», сказав Марзек-Мансер з ICIS, оскільки влітку росія зможе транспортувати СПГ до Азії через свій Північний морський шлях. З його слів, це, ймовірно, зменшить обсяги, які відправляються у Європу, тоді як виробництво СПГ у США знову зросло.

«росія має обмежену гнучкість, щоб утримати цю частку в Європі, оскільки попит на газ зростає наступної зими, тоді як загальне виробництво СПГ у США лише зростає, а до кінця року на світовий ринок з’явиться ще більше нових потужностей», — додав Мансер.

Транзитна угода між Україною і росією також закінчується цього року, що ставить під загрозу потоки через цей маршрут.

Європейська комісія підтримує зусилля зі створення інвестиційного плану для розширення потужностей трубопроводів у Південному газовому коридорі між ЄС і Азербайджаном.

Високопосадовець із ЄС сказав, що постачань через цей маршрут наразі недостатньо, щоб замінити 14 млрд кубометрів російського газу, який зараз щороку надходить через Україну до ЄС.

Комісар ЄС з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що під час поїздки у Японію цього місяця вона висловила занепокоєння щодо перенаправлення СПГ з Європи для задоволення попиту в Азії.

Вона сказала, що Токіо й Брюссель створили «систему раннього попередження» для моніторингу дефіциту СПГ і погодилися, що обидва мають вживати заходів з енергоощадження.

«ЄС готовий запобігти будь-яким негативним подіям попиту чи пропозиції на світових ринках газу, – додала вона. – Наші запаси газу залишаються на рекордно високому рівні й наш попит на газ стабілізувався на рекордно низькому рівні, знизившись на 20% порівняно з 2021 роком».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти