У початок

У травні польські порти прийняли більш як 600 тис. тонн ДП й газойлю

Обсяги постачання дизпального й газойлю у балтійські порти Польщі зростають третій місяць поспіль. У травні морем надійшло 605 тис. тонн дистилятів, це на 28% більше порівняно з квітнем, свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

Збільшення морських постачань відбувається переважно шляхом зростання попиту на внутрішньому ринку Польщі, тоді як експортні продажі дизелю в Україну минулого місяця зменшилися.

Найбільші обсяги морського дизелю в Польщу надійшли з США. У травні з американських терміналів у польські порти було доправлено 274 тис. тонн продукту, це на 68% більше порівняно з квітнем. Американські НПЗ почали збільшувати пропозицію дизелю в зв’язку із завершенням зимового сезону ремонтів. Високі темпи постачань дизпального з США у Польщу зберігатимуться й у червні. У першій декаді в польських портах уже розвантажено 76 тис. тонн американського палива, ще 160 тис. тонн продукту перебуває в дорозі.

Обсяги надходжень ДП зі Швеції минулого місяця зросли зі 107 тис. тонн до 111 тис. тонн. Три партії продукту, що було відправлено з термінала Preemraff Lysekil Refinery, розвантажено у Гдині.

Постачання палива з регіону ARA в травні зменшилися з 202 тис. тонн до 129 тис. тонн. З цього обсягу термінали Нідерландів відвантажили 83 тис. тонн, а Бельгії — 46 тис. тонн.

Решту постачань дизелю було здійснено з ОАЕ (35 тис. тонн), Литви (25 тис. тонн), Німеччини (11 тис. тонн) й Латвії (5 тис. тонн).

Найбільші обсяги ДП у травні прийняли термінали в Гдині, які обробили 346 тис. тонн імпортного продукту. Термінал «Нафтопорт» у Гданську, який здебільшого обслуговує PKN Orlen, минулого місяця прийняв 141 тис. тонн дизпального. У Свіноуйсьце й Щецин прибуло 108 тис. тонн й 10 тис. тонн палива відповідно.

За п’ять місяців у польські порти надійшло 2,3 млн тонн дизельного пального й газойлю, це на 8% більше порівняно з аналогічним періодом 2023 року. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти