У початок

У Trafigura допускають «параболічний рух» цін на нафту до $150 за барель

2022 року світові ціни на нафту можуть показати параболічний рух, піднявшись до рекордних максимумів і спровокувавши уповільнення глобального економічного зростання. Про це заявив Джеремі Вейр, голова Trafigura, одного з найбільших у світі незалежних нафтотрейдерів, на конференції FT Global Boardroom, повідомляє ANGI.

Джеремі Вейр вважає нинішній стан енергетичних ринків критичним, оскільки антиросійські санкції посилили проблему дефіциту постачання, створену багатьма роками недостатніх інвестицій у сектор.

«Ситуація критична. Я справді думаю, що в наступні шість місяців на нас чекають проблеми, (...) коли справа дійде до цього параболічного стану, ринок може зрушитися, і ціни можуть справді сильно зрости», — цитує його «Інтерфакс». Зазначається, що параболічним станом зазвичай називають ситуацію, коли на ринку, що вже росте, відбувається стрибок цін до рекордних рівнів, що на графіку виглядає як права частина параболічної кривої.

Вейр додав, що бачить високу ймовірність зростання цін на нафту до $150 за барель або вище найближчими місяцями на тлі зміни потоків енергоносіїв у зв'язку з переспрямуванням росією нафтового експорту з Європи.

З його слів, виробництво нафти в росії вже знизилося на 1,3 млн барелів на добу (б/д), що становить понад 1% глобального попиту. При цьому росія також скоротила випуск нафтопродуктів, включаючи дизельне пальне й бензин, приблизно на таку саму величину.

Нагадаємо, Євросоюз 3 червня опублікував юридичні акти, які запроваджують нові санкції проти росії, включаючи ембарго на ввезення російських нафти і нафтопродуктів. Основні параметри заборони на ввезення нафти з росії, що йде морським шляхом. Заборона починає діяти відразу, але передбачено перехідні періоди: до 5 грудня 2022 року допускаються «разові» угоди на імпорт або виконання контрактів на закупівлю російської нафти, укладені до 4 червня; для нафтопродуктів аналогічні угоди можливі до 5 лютого 2023 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти