У початок

У США зафіксовано рекорд з експорту нафти й нафтопродуктів

Минулого тижня США експортували понад 11,4 млн барелів сирої нафти і нафтопродуктів на добу, повідомляє Financial Times із посиланням на дані Управління з енергетичної інформації (EIA) Міненерго США.

Це рекордний обсяг, як пише FT, роль США як постачальник палива зростає на тлі глобальної енергетичної кризи, спричиненої бойовими діями в Україні й санкціями проти російського енергетичного сектора. Порівняно з попереднім тижнем постачання зросло майже на 2 млн барелів на добу (б/д).

Зростання відбулося попри заклик влади до нафтокомпаній відправляти менше палива за кордон і нарощувати запаси для покриття внутрішнього попиту в країні — так адміністрація президента Джо Байдена намагається впоратися зі зростаючими цінами на бензин напередодні проміжних виборів у листопаді. За даними Американської автомобільної асоціації, середня ціна на галон (3,78 л) бензину у США становить $3,79. Вартість «виглядає менш лякаючою», ніж улітку, коли вона доходила до $5, але все одно перевищує торішні значення.

У серпні міністр енергетики США Дженніфер Гренхольм закликала керівників нафтопереробних заводів не збільшувати експорту палива й створювати його запаси, щоб уникнути «додаткових вимог чи інших надзвичайних заходів». Як пише FT, влада не виключає, що може ввести обмеження на експорт нафти, особливо після рішення ОПЕК+ скоротити видобуток. Нафтокомпанії виступають проти і попереджають про негативні наслідки.

Байден, коментуючи рішення ОПЕК+, заявив, що воно «не було необхідним», і у відповідь оголосив про плани спрямувати на ринок 10 млн бар. нафти з американського стратегічного запасу. Як повідомляло CNN, адміністрація Байдена намагалася переконати союзників на Близькому Сході голосувати проти скорочення видобутку, оскільки її зниження призвело б до зростання цін на нафту й бензин у США незадовго до виборів у палату представників.

За даними EIA, США продовжують залишатися великим імпортером нафти: минулого тижня постачання в країну сирої нафти з Канади, Саудівської Аравії й інших держав склали в середньому 6,2 млн барелів на добу. Частину цього обсягу знову експортують після переробки у бензин чи дизельне паливо, пише FT.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти