У початок

У Шотландії закриється єдиний нафтопереробний завод

Єдиний нафтопереробний завод (НПЗ) Шотландії закриється 2025 року, що супроводжуватиметься втратою 400 робочих місць.

Як пише Reuters, про це повідомив оператор Petroineos у рамках планів щодо перетворення 100-річного майданчика на термінал з імпорту палива.

У листопаді минулого року компанія Petroineos заявила, що готується закрити найстаріший НПЗ Великої Британії. Виробництво на НПЗ припиниться у ІІ кварталі наступного року за умови проведення консультацій зі співробітниками, повідомив представник компанії.

Майданчик стане терміналом імпорту й розподілу готового палива, що скоротить кількість співробітників на майданчику з 475 приблизно до 75 протягом наступних двох років.

«Грейнджмут» стає дедалі нездатнішим конкурувати з більшими, сучасними ефективними підприємствами на Близькому Сході, в Азії й Африці. Через свій розмір і конфігурацію він щороку несе високі капітальні витрати тільки для підтримки ліцензії на експлуатацію», – цитує повідомлення компанії видання.

Проти планів Petroineos припинити перероблення на «Гренджмуті» виступили профспілки й місцеві політики через вплив цього рішення на місцеву економіку й енергетичну безпеку Шотландії.

НПЗ у Гренджмуті переробляє переважно північноморську нафту марки Forties, з якою він безпосередньо пов'язаний трубопровідною системою Forties (FPS), і американську WTI Midland. Обидва ці сорти сирої нафти допомагають підтримувати світовий бенчмарк нафти марки Brent, а це означає, що закриття НПЗ може мати ширше значення для нафтового ринку.

Компанія заявила, що інші її підприємства в районі Гренджмута, а саме нафтохімічний завод Ineos з виробництва олефінів і полімерів та FPS, працюють «у звичайному режимі».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти