У початок

У серпні рф збільшить експорт нафти із західних портів на 9%

Відвантаження нафти з портів на заході рф у серпні зростуть орієнтовно на 9% щодо липня, проте залишаться на низькому рівні на тлі сезонного попиту на моторне паливо всередині країни й скорочення потужностей НПЗ, що вибувають, повідомили Reuters два джерела в галузі.

За даними джерел і розрахунками Reuters, відвантаження сировини з приморська, усть-луги й новоросійська цього місяця заплановано обсягом близько 1,95 млн барелів на добу (б/д), що приблизно на 150 тис. б/д більше від липневого показника.

«Експорт залишиться на низькому рівні, доки не почнуться сезонні ремонти на НПЗ. Нам запропонували експортні обсяги у серпні по нижньому кордону опціону й сказали, що більше нафти немає», — каже один із трейдерів.

Тим часом зупинка постачання нафти «лукойлу» трубопроводом «дружба» до Словаччини й Угорщини вносить невизначеність в оцінки морського експорту нафти з рф на серпень.

У липні найбільша в рф приватна нафтова компанія «лукойл» була змушена різко збільшити відвантаження нафти з новоросійська і приморська через заборону транзиту її сировини територією України.

На цьому тлі загальний план експорту із західних портів рф зріс на 0,23 млн б/д, до 1,79 млн б/д.

Зниження потужностей, що вибувають на НПЗ рф, буде стримувати зростання експорту нафти в серпні, кажуть трейдери.

Поточний графік ремонтів передбачає скорочення первинних потужностей, що вибувають на НПЗ рф, у серпні на 0,8 млн тонн (-33%) щодо липневого рівня, до 1,7 млн тонн.

При цьому планові й позапланові аварії на російських НПЗ, зокрема пов'язані із зовнішнім впливом, можуть призвести до додаткового зростання експортних постачань нафти рф у поточному місяці, зазначають співрозмовники Reuters.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти