У початок

У ЄС бачать спосіб платити росії за газ рублями без порушення санкцій

Компанії Європейського Союзу можуть оминути вимогу російської федерації щодо оплати газу рублями. Це не порушуватиме міжнародного санкційного тиску на країну-окупанта.

Про це пише ІА «РБК-Україна» з посиланням на Reuters.

Ще на початку місяця Єврокомісія заявила, що указ про вимогу оплати газу рублями ризикує порушити санкції, оскільки фактичне завершення покупки, після конвертації платежів у рублі, – переходитиме у руки росії. Однак у консультативному документі комісія заявила, що вимога кремля не обов’язково перешкоджає процесу оплати й відповідає санкціям проти країни-окупанта.

У документі Брюсселя зазначається, що є варіанти, які зможуть дозволити компаніям продовжити платити за газ законно.

«Компанії ЄС можуть попросити своїх російських контрагентів виконати свої контрактні зобов'язання в тому ж порядку, що й до прийняття указу, тобто шляхом внесення суми, що належить, в євро або доларах», – йдеться в документі.

Однак досі є незрозумілою процедура отримання звільнення від вимог указу.

Також оператори ЄС могли б чітко заявити, що вважають свої договірні зобов’язання виконаними в момент внесення євро або ж доларів до «газпромбанку», а не пізніше, після конвертації платежу в рублі.

«Було б доцільно запитати у російської сторони підтвердження того, що така процедура можлива відповідно до правил указу», – зазначається в документі.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти