У початок

У росії проблеми з отриманням платежів за нафту через посилення контролю за банками

російські нафтові компанії стикаються з затримками оплати за нафту й паливо до кількох місяців, оскільки банки в Китаї, Туреччині й Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) стали більш обережними щодо вторинних санкцій США, повідомили Reuters вісім джерел, знайомих із ситуацією, на умовах конфіденційності, зважаючи на делікатність питання.

Затримки платежів зменшують надходження в кремль і роблять їх нестабільними, дозволяючи Вашингтону досягати подвійних санкційних цілей – перешкоджати надходженню грошей у москву, щоб покарати її за війну в Україні, і водночас не переривати глобальні енергетичні потоки.

Кілька банків у Китаї, ОАЕ й Туреччині за останні тижні посилили свої вимоги до дотримання санкцій, що призвело до затримок або навіть відмови у грошових переказах у москву, згідно з даними восьми банківських і торгових джерел.

Банки, обережно ставлячись до вторинних санкцій США, почали вимагати від своїх клієнтів надати письмові гарантії того, що жодна фізична чи юридична особа зі списку SDN (Special Designated Nationals) США не бере участі в угоді або не є бенефіціаром платежу.

В ОАЕ банки First Abu Dhabi Bank (FAB) і Dubai Islamic Bank (DIB) призупинили кілька рахунків, пов’язаних з торгівлею російськими товарами, повідомили два джерела.

Банк Mashreq в ОАЕ, турецькі Ziraat і Vakifbank і китайські банки ICBC і Bank of China все ще обробляють платежі, але на їх обробку потрібні тижні або місяці, повідомили чотири джерела.

Згідно з розпорядженням США, банки Китаю, ОАЕ й Туреччини, які працюють з росією, посилили перевірки, почали вимагати додаткову документацію і навчили більше персоналу, щоб переконатися, що угоди відповідають обмеженню ціни, повідомили торгові джерела.

Додаткові документи також можуть включати відомості про право власності на всі компанії, залучені до угоди, і особисті дані осіб, які контролюють організації, щоб банки могли перевірити будь-який доступ до списку SDN.

Наприкінці лютого банки ОАЕ були змушені посилити перевірку платежів, оскільки їх попросили надати дані банкам-кореспондентам США й казначейству США, якщо вони здійснюють транзакції, які здійснюються в Китаї від імені російської організації, повідомляє джерело в одному банківському секторі.

«Це означало затримки в обробці платежів росії», — повідомило одне з джерел. Інше джерело повідомило, що один платіж було затримано на два місяці, а ще одне – повідомило, що затримки становили два-три тижні.

«Це стало жорстким і навіть не для доларових транзакцій. Іноді потрібні тижні для виконання прямої транзакції юань-рубль», — сказав один із трейдерів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти