У початок

У рекордному дефіциті бюджету рф «винні» ціни на нафту

Рекордний дефіцит російського держбюджету, який за перші місяці перевищив план на увесь 2023 рік, значною мірою пов’язаний із низькими цінами на російську нафту, а також фінансування низки програм авансом. Про це заявив міністр фінансів рф антон сілуанов, повідомляє російський «інтерфакс».

«Ціни на наші енергоресурси підкачали, ми запланували в бюджеті ціни на нашу нафту $70 за барель. Зараз ціни на нафту марки Urаls з урахуванням усіх дисконтів і обмежень, нижчі. За рахунок цього ми, звичайно, недоотримуємо нафтогазові доходи. Тому якщо ми планували в цьому році поповнювати ФНБ, то поки не поповнюємо, а навпаки, трохи забираємо, поки кон'юнктура така, не виключено, що кон'юнктура зміниться і знову поповнюватимемо», – сказав сілуанов.

Він додав, що на дефіцит також вплинуло авансове фінансування видатків, зазначивши, що загалом ненафтогазові доходи відповідають плану.

Водночас російський урядовець вважає, що влив низки чинників, які призвели до зростання видатків і зниження доходів федерального бюджету в перші місяці 2023 року, поступово пом'якшуватиметься.

Як повідомлялося, дефіцит федерального бюджету рф станом на 28 березня перевищив позначку 4 трлн руб. ($52 млрд за поточним курсом), що значно більше від річного плану обсягом 2,93 трлн рублів.

Дефіцит федерального бюджету росії за підсумками січня-лютого 2022 року склав 2,58 трлн руб., упритул наблизившись до річного плану в 2,93 трлн руб.

За офіційними даними російського мінфіну, доходи бюджету на початку року впали на 25% – до 3,16 трлн руб.. Водночас витрати зросли на 52%, порівняно з аналогічним періодом 2022 року, – до 5,74 трлн руб..

Як відомо, через падіння доходів від експорту нафти й газу і зростання видатків на війну з Україною кремль екстрено шукає додаткові джерела наповнення бюджету.

Додатково до ухваленого восени минулого року рішення про збільшення податків для «газпрому» у лютому російська госдума ухвалила закон, покликаний збільшити доходи, штучно обмеживши дисконт на нафту марки Urals щодо еталонної марки Brent. У підсумку російські нафтогазові компанії будуть змушені намагатися мінімізувати дисконт або ж доплачувати податки з власної кишені. За оцінкою російського мінфіну, цей механізм дозволить додатково зібрати у федеральний бюджет у 2023 році понад 600 млрд рублів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти