У початок

НПЗ в Азії замислилися над пошуком нових постачальників після рішення ОПЕК+

НПЗ в Азії виявилися незадоволеними несподіваним рішенням експортерів з ОПЕК+ скоротити видобуток нафти і задумалися про пошук альтернативних постачальників, повідомив Bloomberg.

Зазначається, що китайські нафтопереробники можуть звернутися до компаній з Латинської Америки, США і Західної Африки.

Рішення країн ОПЕК+ скоротити видобуток нафти застало нафтопереробників в Азії зненацька, і вони готуються за потреби диверсифікувати закупівлі на спотовому ринку, повідомив Bloomberg.

У неділю, 2 квітня, експортери з ОПЕК+ несподівано оголосили про скорочення видобутку на 1,16 млн барелів на добу (б/д), при цьому Саудівська Аравія скоротить видобуток на 500 тис. б/д. Рішення було ухвалено напередодні публікації офіційних відпускних цін (OSP) компанією Saudi Aramco на травень.

Враховуючи метушню, що виникла на ринку, деякі китайські нафтопереробники почали обмірковувати спотові закупівлі у постачальників з Латинської Америки, США й Західної Африки, щоб компенсувати дефіцит, якщо відпускні ціни Aramco та інших виробників стануть занадто високими, розповіли агентству поінформовані джерела.

Агентство нагадує, що країни Перської затоки, зокрема Саудівська Аравія й Ірак (обіцяє скоротити видобуток на 211 тис. б/д), продають більшу частину своєї нафти в Азію, де найбільшими покупцями є Китай, Індія, Японія й Південна Корея. Saudi Aramco зазвичай оголошує відпускні ціни на свій флагманський сорт Arab Light у перші п'ять днів місяця, інші ж компанії використовують їх як зразок. В опитуванні Bloomberg, проведеному минулого тижня (до рішення ОПЕК+), шість нафтопереробників і трейдерів передбачили зниження відпускних цін компанії.

Якщо Ер-Ріяд не знизить ціни, і тим більше якщо їх підвищить, азіатські нафтопереробники повинні будуть «активно шукати альтернативні сорти», зазначив лондонський аналітик Energy Aspects Джіанан Сан. При цьому китайська держкомпанія PetroChina вже закупила щонайменше 8 млн барелів нафти в Канаді, Колумбії й Еквадорі, які буде відвантажено у квітні для нового найбільшого НПЗ у китайській провінції Гуандун.

В Індії новий НПЗ будує Ratnagiri Refinery and Petrochemicals. Директор компанії Мукеш Сурана не бачить проблем із доступністю нафти, зазначаючи, що «ринок добре забезпечений». Він вважає, що країни ОПЕК+ ухвалили рішення про скорочення нафтовидобутку, побоюючись слабкого попиту, ціни навряд чи перевищать $90.

На тлі несподіваного рішення країн ОПЕК+ знизити нафтовидобуток ф'ючерси на нафту марки Brent різко дорожчали.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти