У початок

У І півріччі споживання пального у Польщі зросло на 1%

Споживання трьох основних типів рідкого палива (бензину, дизельного пального, скрапленого газу) в першому півріччі 2023 року в Польщі зросло на 1% порівняно з аналогічним періодом торік і склало 16,34 млн м3, повідомила Польська організація нафтової промисловості та торгівлі (POPiHN). Загалом споживання шести видів палива також зросло на 1% і склало 17,33 млн м куб..

«Спостережуване економічне уповільнення, необхідність зміни напрямків постачань сирої нафти й палива після запровадження санкцій на закупівлю нафти і палива в росії, а також триваюча війна в Україні були основними елементами, що визначали ринок рідкого палива в Польщі в першому півріччі 2023 року. Високі ціни також були важливим чинником у першому кварталі року, особливо у разі з дизельним пальним», — йдеться у звіті.

«Цього року ситуація стабільна, але ціни залишаються на високих рівнях, хоча й однозначно нижчих, ніж у другій половині 2022 року, що впливає на покупки поляків на АЗС. Війна в Україні потребує великих обсягів палива – переважно дизельного, а це означає, що експорт і реекспорт рідкого палива, який здійснювали польські підприємці, був на той час рекордним. Споживання палива в країні підтримувалося за рахунок паливного туризму на західному й південному кордонах. Нижчі, ніж у сусідніх європейських країнах, ціни в Польщі спонукали людей приїжджати наповнювати баки і каністри», — зазначають у POPiHN.

Офіційне споживання дизпального в першому півріччі 2023 року було нижчим на 2%. Постачання на внутрішній ринок зменшилися приблизно на 230 тис. м3. Офіційний імпорт цього виду палива задовольнив 39% загального ринку, проти 33% у відповідний період минулого року. Збільшення імпорту було спричинене зокрема періодичними капітальними ремонтами вітчизняних нафтопереробних установок. Члени POPiHN імпортували до Польщі 3,2 млн м3 продукту, а інші оператори постачили на ринок приблизно 1 млн м3. Внутрішня потреба в дизпальному склала 10,6 млн м3, зокрема імпортовано 4,1 млн м3, йдеться в звіті.

Споживання бензину зросло приблизно на 8%. Офіційний імпорт бензину, призначеного для забезпечення країни, зріс на 17% і склав майже 1 млн м3. Частка цього сегменту у пропозиції внутрішнього ринку бензину досягла 26%. Водії закупили понад 3,7 млн м3 цього виду палива – приблизно на 260 тис. м3 більше порівняно з першим півріччям 2022 року.

Продажі скрапленого нафтового газу (LPG) також покращили свій результат порівняно з розглянутим періодом минулого року. Динаміка цього ринку була майже такою ж, як і у разі з бензином. Попит на цей альтернативний бензину вид пального на 7% вищий порівняно з минулим роком і склав понад 2,2 млн м3. У цьому обсязі автогаз склав приблизно 1,8 млн м3, що охопило приблизно 49% ринку моторних бензинів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти