У початок

У податковій роз’яснили умови зберігання пального для генераторів

Державна податкова служба (ДПС) України роз’яснила особливості тимчасового спрощеного порядку зберігання пального, яке використовується для заправки генераторів. Інформацію про це оприлюднено на офіційному сайті ДПС.

Як зазначили у ДПС, торік у грудні було ухвалено закон № 2836-ІХ (набув чинності 3 січня ц.р.), яким внесено зміни у Податковий кодекс та інші закони України задля сприяння відновленню енергетичної інфраструктури. Документом встановлено тимчасові норми на період дії воєнного стану на території України і протягом 30 днів з дня його припинення/скасування щодо особливостей тимчасового спрощеного порядку зберігання пального, яке використовується для заправки електрогенераторів.

Тож тепер Податковим кодексом передбачено, що для суб’єктів господарювання, зокрема платників акцизного податку з реалізації пального, не вважаються акцизним складом приміщення або територія, у кожному (на кожній) з яких загальна місткість розташованих ємностей для зберігання пального, де зберігають не більше 2 тис. л пального винятково для заправки електрогенераторних установок.

Зазначений критерій поширюється і на випадки, якщо окрім зберігання пального для заправки генераторів одночасно зберігається або реалізується пальне у споживчій тарі ємністю до 5 л включно, отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару.

При цьому, як акцентували у прес-службі ДПС, «паливний бак як ємність для зберігання пального безпосередньо в обладнанні чи пристрої (у цьому разі в електрогенераторі) не є акцизним складом», і відповідно його ємність не враховується під час визначення загальної місткості ємності для зберігання «генераторного» пального.

Окрім того, відтепер, згідно з законом про державне регулювання виробництва і обігу пального, підприємець має право зберігати пальне для генераторів – до 2 тис. л на кожному об’єкті, оснащеному електрогенераторною установкою, – без отримання дозвільних документів, передовсім ліцензії на право зберігання пального.

Таке пальне зберігається на підставі безоплатного подання до територіальних податкової декларації про провадження господарської діяльності зі зберігання пального.

Право на зберігання «генераторного» пального набувається з миті подання декларації до територіальних органів ДПС. При цьому підприємці мають змогу подавати заяви на отримання відповідних ліцензій або декларацію про провадження господарської діяльності зі зберігання пального не тільки нарочно, поштою, а також в електронному вигляді, зокрема через електронний кабінет.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти