У початок

У Німеччині розглядають націоналізацію частини «північного потоку-2» – ЗМІ

Німецький уряд допускає експропріацію частини трубопроводу «північний потік-2», аби з'єднати її з мобільним терміналом СПГ та забезпечити надійне газопостачання в країні. Про це пише німецьке видання Spiegel, передає «Українська правда».

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну й на тлі скорочення постачань із росії Німеччина почала купувати скраплений газ з інших можливих джерел. Водночас виникає проблема доставки цього газу в мережу, адже два запланованих термінали СПГ у Вільгельмсхафені й Брунсбюттелі неможливо запустити найближчим часом.

Відтак Федеральне міністерство економіки розглядає можливість націоналізації частини трубопровідної системи, яку розташовано на території Німеччини, й відрізати її від решти трубопроводу. При цьому трубу, що веде від суші до моря, можна підключити до мобільного терміналу СПГ.

Перевагою такого плану є те, що на кінці газогону є повна розподільна мережа з компресорами й лініями, які можуть транспортувати газ безпосередньо до південної Німеччини. Саме східна й південна Німеччина наразі найбільше залежать від газу з рф. У Мінекономіки країни вважають, що інфраструктура газогону ідеальна.

Водночас план має свої ризики: хоча технічно його можна підняти і розрізати, це може спричинити серйозні екологічні проблеми. Територія охороняється природним законодавством через регламент Natura 2000, який має особливо суворі вимоги. Кожна зміна в газопроводі майже неминуче викликає процедуру затвердження нового плану, включно з оцінкою впливу на довкілля.

Наразі компанія Nord Stream 2 є неплатоспроможною холдинговою компанією в Цузі, якою керує адміністратор зі Швейцарії. Як наслідок, питання власності ще донедавна «газпромівської» труби наразі залишається неясним.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти