У початок

У МЗС і Міненерго розчаровані рішенням Канади повернути Німеччині турбіни для «північного потоку»

Міністерство закордонних справ і Міністерство енергетики України висловили глибоке розчарування у зв’язку з рішенням уряду Канади видати дозвіл на повернення в Німеччину відремонтованих компанією Siemens Canada турбін для газопроводу «північний потік». Про це йдеться у їхній спільній заяві.

Відомства зазначили, що міжнародна спільнота, зокрема Канада й Німеччина, вже запровадила низку вагомих санкції проти росії, аби зупинити її війну проти України, і сама Україна вдячна за ці рішучі дії.

«Водночас остання канадсько-німецька домовленість і оголошене на його основі рішення — це підлаштування санкційного режиму під забаганки росії. Цей небезпечний прецедент іде врозріз із принципом верховенства права і матиме лише один наслідок — зміцнить почуття безкарності москви», — сказано в заяві.

Також у заяві обґрунтовується, що рф може продовжувати постачання газу в Німеччину в повному обсязі без вищезгаданої турбіни, а вимога рф про її обов'язкове повернення «є шантажем, який не має технічного обґрунтування».

У відомствах повідомили, що Україна надала вичерпні роз'яснення німецькій і канадській сторонам, ті підтвердили, що розцінюють вимогу росії як таку, що не має технічних обґрунтувань, але все одно ухвалили рішення піти на поступку.

«Передача турбіни «північного потоку-1» дозволить росії й надалі використовувати енергетику як інструмент гібридної війни проти Європи. Закликаємо уряд Канади скасувати це рішення, а також забезпечити цілісність санкційного режиму. Не може бути винятків, коли йдеться про притягнення до відповідальності росії за десятки тисяч убитих українців, сотні тисяч об'єктів зруйнованої інфраструктури, мільйони внутрішньо переміщених осіб і біженців й неприховану атаку на демократію і верховенство права у всьому світі», — резюмували в Міненерго й МЗС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти