У початок

У лютому експорт бензину з Перської затоки збільшився

Експорт готового бензину з Перської затоки збільшився в лютому порівняно з попередніми місяцями, оскільки обслуговування нафтопереробних заводів (НПЗ) у регіоні припинилося, повідомляє Argus.

У лютому експорт зріс до 1,16 млн т (338 тис. б/д), найвищого місячного обсягу з вересня. Експорт був обмежений, коли технічне обслуговування регіональних НПЗ зменшило доступність бензину в четвертому кварталі.

За даними Vortexa, зменшення постачань скоротило експорт із Перської затоки на ключові африканські ринки, причому в останньому кварталі постачання впали майже на 26% порівняно з тим самим періодом 2022 року. Зі слів учасників ринку, з того часу експорт відновився: останніми місяцями більше вантажів переміщується до Західної Африки, Кенії й Південної Африки.

Кенія, яка покладається на імпорт для задоволення попиту на бензин, торік задовольнила більше половини своїх потреб через Близький Схід. Але ремонт близькосхідних НПЗ спонукав Кенію шукати вантажі з Сингапуру, а імпорт із міста-держави досяг рекордного рівня в листопаді. Перська затока повернула собі позицію головного постачальника бензину в Кенії, прибувши з ОАЕ до порту Момбаса в лютому близько 178 тис. тонн, порівняно з 86 тис. тонн, імпортованими в січні.

Виробники Перської затоки, зокрема Саудівська Аравія й ОАЕ, зазвичай експортують більші обсяги бензину в США навесні у північній півкулі, напередодні піку літнього автосезону.

«США цього місяця вже почали купувати саудівський бензин, а це означає, що експорт може збільшитися й у березні», — сказав учасник ринку.

Близько 33тис. тонн бензину прибуло у США з НПЗ у Джізані в Саудівській Аравії потужністю 400 тис. б/д 9 березня порівняно з нульовим імпортом з листопада.

У Сингапурі також спостерігався рекордний приплив вантажів бензину з ОАЕ й Саудівської Аравії в лютому через стійке поширення зі сходу на захід, що переспрямовувало більше європейського бензину до Близькосхідної затоки.

Компанія PetroRabigh з Саудівської Аравії могла відновити роботу бензинової установки на нНПЗ Rabigh потужністю 400 тис. б/д, який було закрито у грудні, хоча це не вдалося підтвердити. Індійська приватна нафтопереробна компанія Reliance Industries і контрольована державою Bharat Petroleum провели технічне обслуговування на НПЗ у Джамнагарі потужністю 1,24 млн б/д й 240 тис. б/д в Мумбаї відповідно протягом вересня-листопада. Державний НПЗ в Абу-Дабі Adnoc завершив запланований ремонт свого нафтопереробного комплексу Ruwais потужністю 817 тис. б/д до початку березня, що також може призвести до появи додаткових постачань.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти