У початок

У Казахстані розглядають змогу реалізації нафти на біржі

Слід розглянути змогу реалізації на біржі нафти, яка видобувається незалежними компаніями, і збільшення торгів ПММ до 30%, що дозволить розвиватися дрібним компаніям. Про це заявив голова агентства із захисту і розвитку конкуренції Серік Жумангарін.

«Водночас 2021 року стартували біржові торги нафтопродуктами. Ми розпочали торги у непростих умовах. Кілька разів заводи зупинялися на капітальний ремонт. Зростання ціни на нафтопродукти ушло у прикордонних регіонах», – цитує ІА «Казінформ» Жумангаріна.

Він також відзначив дуже важливий момент, що біржові торги дозволяють малому й середньому бізнесу зробити доступною купівлю нафтопродуктів. Торік уперше було сформовано біржовий індекс – ринкову ціну на нафтопродукти. Роздрібний сегмент – це великі мережі автозаправних станцій Petro Retail, Sinooil, «Автогаз Трейд» – з торговою маркою GazEnergy, ТОВ Royal Petrol. 50% ринку припадає на них. Причому якщо Sinooil придбаває обсяги безпосередньо у своєї афілійованої компанії Petrosun, то Petro Retail – у колишнього власника цієї мережі – компанії «КазМунайГаз».

У країні передбачається запровадження державного регулювання цін на нафту, і формально впровадити її постачання на внутрішній ринок, що забезпечить стабільність цін на перших етапах розконцентрації. При цьому пропонується розглянути питання внесення у план постачання нафти великих родовищ (Тенгіз, Кашаган, Карачаганак) і збільшення частки CNPC з постачання нафти на ринок країни.

За словами Серіка Жумангаріна, необхідно розглянути змогу реалізації на біржі нафти, яку видобувають незалежні компанії, і збільшення торгів ПММ, що дасть змогу розвиватися дрібним компаніям. Для зниження ризику цінових дисбалансів пропонується розглянути питання укрупнення постачальників нафти шляхом встановлення мінімального обсягу постачання нафти на переробку.

«Ми пропонуємо прибрати із давальницького ринку непродуктивних посередників. Тобто давальцями можуть виступати лише надрокористувачі. Розглядається, щоб сам завод виступав як переробник нафти. Законодавчою мовою всі вони називаються постачальниками нафти. Є посередницька ланка – компанії, які перекуповують нафту і далі її постачають. Важливе питання – відновлення технологічного циклу на НПЗ», – додав речник.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти