У початок

У IV кварталі маржа нафтопереробки на європейських заводах BP почала зростати

Маржа нафтопереробки на європейських заводах BP збільшилася у жовтні після падіння, що спостерігалося протягом III кварталу 2022 року. Про це свідчать дані, опубліковані на сайті компанії.

На НПЗ компанії, що розташовані у північно-західній Європі, показник RMM (Refining marker margins) виріс до $39,86/бар. з $28,62/бар., у середземноморському регіоні — до $37,2/бар. із $29,97/бар..

Зростанню прибутковості переробки нафти на підприємствах BP сприяв тривалий страйк на НПЗ Франції. Припинення роботи французьких нафтопереробних заводів призвело до виникнення дефіциту нафтопродуктів у країні, зокрема дизельного пального, й зростання цін у регіоні.

RMM — це спрощені показники регіональної маржі, що базуються на виході продукції та єдиному «маркері» сирої нафти, який вважається відповідним для регіону. При розрахунку RMM компанія BP використовує регіональні розбіжності маржі нафтопереробки і не включає оцінки витрат на паливо й інших змінних витрат. Для заводів компанії, розташованих у північно-західній Європі й середземноморському регіоні, RMM обчислюється для продуктової корзини, яка складається з 50% бензину і 50% дизельного пального.

Згідно з даними BP, у IV кварталі різниця між цінами на нафту сортів BRENT і Urals зменшилася до $24,17/бар. з $29,6/бар. у III кварталі. Це свідчить про те, що російським компаніям вдалося розподілити значний обсяг нафти, який раніше відвантажувався для європейських споживачів, на користь Китаю, Індії й Туреччини. Компанія BP останні кілька місяців мінімізувала закупівлю сировини з росії, відмовившись укладати нові контракти з оглядом на запроваджені проти російських енергоносіїв санкції. В Європі компанія BP оперує чотирма НПЗ (два в Німеччині й по одному в Іспанії та Нідерландах) загальною потужністю 42,1 млн тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти