У початок

У грудні Туреччина імпортувала понад 600 тис. тонн російського дизпального

У грудні обсяги імпортних постачань дизельного пального в Туреччину зросли на 34%, до 1,137 млн тонн, свідчать дані турецького Інституту статистики. Зростання імпорту обумовлено збільшенням обсягів постачань продукту російського виробництва.

У грудні відвантаження дизпального в Туреччину з російських портів зросли на 57%, до 622 тис. тонн. Нафтові компанії з рф були змушені шукати нові канали збуту, оскільки вікно в Європу для них почало зачинятися. Також слід зазначити, що у грудні в Туреччину вперше відвантажили 104 тис. тонн дизпального з Тайваню.

За весь минулий рік обсяги імпорту дизельного пального в Туреччину склали 9,714 млн тонн, це на 8% менше, ніж 2021 року. Головна причина зменшення імпорту — зниження попиту на пальне через економічну кризу в країні. Enkorr докладно писав про це наприкінці листопада. Понад 60% обсягів імпортних постачань дизпального в Туреччину складала продукція російських та індійських нафтопереробників. При цьому постачання продукту з Індії впало на 18%, до 2,208 млн тонн, а з росії — зросло на 4%, до 3,877 млн тонн. Найбільші темпи зростання показали постачання дизпального з Болгарії.

За даними enkorr, 2022 року «Лукойл Нєфтєхім Бургас» збільшив переробку нафти на 55%, що дозволило заводу експортувати додаткові обсяги нафтопродуктів. З травня минулого року болгарський НПЗ переробляє тільки російську нафту.

Обсяги експорту дизельного пального з Туреччини також зросли у грудні. Постачання продукту в сусідні країни зросли на 43%, до 308 тис. тонн. За даними турецької статистики, наприкінці року обсяги експорту в Ліван зросли на 64%, до 135 тис. тонн, а в Румунію — збільшилися удвічі, до 111 тис. тонн. Слід зазначити, що Румунія, у свою чергу, збільшила постачання дизпального в Україну протягом тижня у 2,5 раза — до 154 тис. тонн.

2022 року обсяги експортних постачань дизельного пального з Туреччини залишилися на рівні 2021 року й склали 2,59 млн тонн. Проте відбулися зміни у напрямках збуту продукту. Постачання в Словенію й Грецію зменшилися на 61% і 77% відповідно. Проте обсяги експорту в Італію збільшилися у 2,7 раза — до 342 тис. тонн. Торік Туреччина почала відвантажувати дизпальне в Румунію. За даними турецького Інституту статистики, до румунських портів протягом 2022 року було спрямовано 532 тис. тонн пального. Левову частину цього обсягу було реекспортовано в Україну, оскільки внаслідок військової агресії росії українські чорноморські порти були блоковано.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти