У початок

Туреччина майже вчетверо скоротила закупівлі російського газу

«газпром», який втратив дві третини експорту й отримав рекордний збиток у своїй історії, зазнає проблем на одному з останніх великих ринків продажу газу.

Туреччина, яка стала другим найбільшим клієнтом «газпрому» після припинення постачання більшості європейських країн, різко скоротила імпорт із росії, повідомляють ЗМІ з посиланням на статистику турецької Ради з регулювання енергетичного ринку (EPDK).

У квітні турецькі імпортери придбали у «газпрому» лише 413 млн кубометрів трубопровідного газу — у 3,6 раза менше, ніж того ж місяця рік тому (1,523 млрд кубів).

Закупівлі азербайджанського газу при цьому збільшилися — на 12%, до 1,001 млрд кубометрів. Ще 544 млн кубометрів Туреччина придбала в Ірані — удвічі більше, ніж у березні й лютому.

Від російського СПГ турецькі компанії відмовилися зовсім: у квітні порти країни не прийняли жодного танкера із сировиною з рф. Найбільшим постачальником скрапленого газу в країну став Алжир (5 танкерів-газовозів), а загальні обсяги імпорту становили 437 млн кубометрів (-37% рік до року).

Туреччина, яка не приєдналася до санкцій проти росії й стала великим «транзитним хабом» для російського імпорту й грошових потоків, торік отримала велику газову знижку, коли державна енергокомпанія Botas отримала право відстрочити платежі «газпрому» на $4 млрд.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти