У початок

Трейдери LPG планують спокійний початок року

Також є російською мовою

Постачання ринку LPG у січні 2022 р. обіцяє бути на достатньому рівні. Таку думку enkorr висловила більшість опитаних учасників ринку.

Постачання автогазу імпортом за 27 днів грудня склали 98,4 тис. т порівняно з 125,1 тис. т за аналогічний період листопада. Проте, за словами операторів, потреби ринку задовольняються повною мірою. «Газу вистачає», – коротко описав ситуацію один із найбільших операторів південних регіонів. Аналогічним чином висловився великий трейдер, який оперує у Києві, центральних і західних регіонах: «На заході активно їдуть машини з Польщі, у Київ і центр — з Білорусі. Наскільки я знаю, на сході також усе гаразд».

«Ресурсів на ринку зараз досить, надходження в січні плануються на достатньому рівні», – вважає керівник LPG-напрямку «Надєжди» Станіслав Батраченко. За його словами, падіння продажів автогазу в Україні посилилося у листопаді порівняно з минулим роком, і ця тенденція посилюватиметься, поки ціни перебувають на рекордних рівнях. Він також зазначив, що промислове споживання у грудні помітно скоротилося і продовжить знижуватися у січні.

Серед побоювань, які висловлюють учасники ринку, залишаються обмеження дозволів Мінекономіки РФ, які поширюються головним чином на закупівлю спотового ресурсу. За різними даними, обсяг дозволів на січень аналогічний до грудневого. Водночас можливий його перерозподіл серед постачальників та імпортерів.

Крім того, вже відомо, що РФ практично до нуля скоротила обсяг дозволів на транзит газу невеликих казахських виробників в Україну (постачили у грудні близько 4,5 тис. т). Обмеження не стосуються довгих контрактів ТШО (близько 37 тис. т у грудні й 47 тис. т у листопаді). За непідтвердженою інформацією, ТШО у січні 2022 р. може отримати дозвіл на збільшений обсяг транзиту, тим самим вийшовши на рівень грудня 2021 р..

Ймовірні скорочення постачань з РФ і РК буде компенсовано за рахунок інших джерел. Трейдери насамперед звертають увагу на старт постачань SNEL. Поки що відомо, що на початку січня буде постачено близько 5 тис. т грудневого спотового ресурсу. Пермовини щодо підписання довгих контрактів тривають. «Враховуючи специфіку ціноутворення у зимовий період, претендувати на TERM-контракти зможуть лише великі системні гравці, а це не більше ніж 10–12 тис. т на місяць. Поки польське котирування залишається значно нижчим за українське, ймовірно, у січні будуть успішні спотові продажі ресурсу «Роснафти», а отже, газу буде більш ніж достатньо», — вважає аналітик Консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

Про стабільні постачання кажуть у Білорусі. За словами трейдерів, наприкінці грудня був збій у відвантаженнях з Мозирського НПЗ через закінчення дозволів на міжнародні автомобільні перевезення. Станом на 28 грудня ситуацію вичерпано, і найближчим часом застряглий на розвантаженні обсяг очікується в Україні.

Імпорт із моря у січні залежатиме від розміру котирування Sonatrach на січень, публікація якого очікується 30 грудня. Трейдери очікували на його падіння, проте через стрибок цін на нафту не виключається стабілізація алжирського індексу. В обох випадках арбітражне вікно для постачання газу до українських портів може зберегтися. Як повідомили в «Ультрамарин Трейдингу», компанія очікує на прибуття судна з грудневим ресурсом у порт Миколаєва наприкінці грудня-на початку січня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти