У початок

Трейдери збільшили кредитні лінії через зростання цін на сировину — FT

Високі відсоткові ставки, нестабільні ціни й війна в Україні зробили фінансування торгівлі товарами значно дорожчим, що змусило галузь шукати додаткові 300–500 млрд доларів США в обіговому капіталі, щоб підтримувати переміщення сировини по всьому світу.

Згідно з новим дослідженням консалтингової компанії McKinsey, зміна моделей торгівлі призвела до того, що глобальний потік сировини став менш ефективним і дорожчим для фінансування, а також, ймовірно, призведе до підвищення цін на товари для споживачів.

«З кінця 2020 року ми спостерігали подвоєння вимог до оборотного капіталу в секторі торгівлі товарами, — сказав Роланд Рехтштайнер, партнер McKinsey і провідний автор звіту. — Ми можемо спостерігати подібне зростання до кінця наступного року, якщо [подальші] зміни в торгових потоках матеріалізуються».

Сектор торгівлі товарами, який переміщує сировину, як-от нафта, газ, цукор і золото, по всьому світу, є двигуном світової економіки. Однак вартість фінансування, необхідного для переміщення цих вантажів, значно зросла через нестабільність цін і зростання процентних ставок.

Крім того, повномасштабне вторгнення росії в Україну спричинило глибоку зміну глобальних торговельних потоків, часто призводячи до довших і водночас менш ефективних маршрутів доставки.

Одним із прикладів є вугілля, ціни на яке за останній рік зросли майже втричі. Європа імпортує з Колумбії, Південної Африки, Австралії й інших країн, замінюючи вугілля, яке раніше привозили з росії. Оскільки вантажі повинні подорожувати далі, витрати на фінансування зростають.

«Цього року традиційні напрямки торгівлі змінилися, — сказав Рехтштайнер. — Це ставить нас у неоптимальну систему з погляду ефективності й збільшує витрати».

У звіті McKinsey прогнозується, що середній час доставки збільшиться на 8%, ціни на енергоносії зростуть у три рази, а витрати на відсотки зростуть у сім разів у період між кінцем 2020 і 2024 роками, а потреби в оборотному капіталі для торгівлі товарами в усьому світі зростуть на $300 млрд.

За останній рік навіть найбільші торгові доми світу були змушені збільшити свої кредитні лінії й шукати нові джерела фінансування. Під кінець минулого року Trafigura збільшила свої кредитні лінії на $7 млрд — до приблизно $73 млрд. 

Тим часом Glencore оголосила, що протягом першої половини 2022 року їй довелося внести додаткові $2 млрд, щоб виконати вимоги щодо маржі на товарних біржах, що сприяло «значному» збільшенню оборотного капіталу протягом цього періоду.

Урядам також довелося надати екстрену підтримку кредитних ліній комунальним підприємствам, особливо в Європі, де ціни на електроенергію й газ були дуже нестабільними протягом останнього року.

Від Німеччини до Австрії й Фінляндії втручалися, щоб підтримати кредитні лінії для виробників і постачальників електроенергії, які змушені були виконувати вимоги щодо вищої маржі через коливання цін.

Зі слів Рехштайнера, перехід від нафти і газу до електроенергії й відновлюваних джерел енергії може ще більше посилити «регіоналізацію» потоків торгівлі товарами.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти