У початок

Трейдери опинились у скрутному, але не безвихідному становищі — експерт

Синхронне впровадження нової формули держрегулювання і знижених податків ставить учасників ринку у скрутне становище. Адже «безакцизні» постачання ще не розпочались, а розрахунок Мінекономіки передбачає продаж саме таких партій. Про це enkorr повідомив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Зокрема, він зазначає, що сьогодні набув чинності закон про зниження ПДВ і обнуління акцизу. Одночасно з ним почав діяти новий порядок розрахунку граничних цін. Відповідно до нього стандартний бензин має коштувати 33,37 грн/л, ДП – 37,05 грн.

«Новий розрахунок і знижені податки є, а пального без акцизу немає. Є тільки один бензовоз, який сьогодні пройшов розмитнення за новими ставками податків. З решти обсягів акциз було повністю сплачено за старими ставками, собівартість продукту висока», — каже експерт.

За його словами, багато трейдерів наразі не розуміють, що їм робити.

«Учора трейдер купив ДП у гурті за 42 грн/л, привіз на заправку і тепер мусить продавати за 37 грн/л. З бензином ситуація ще гірша, тому що акциз на нього у півтора раза вищий», — зазначає голова «А-95».

Не краща ситуація і в імпортерів, які не стали чекати на зниження податків і законтрактували обсяги у першій декаді березня, які невдовзі надійдуть на митницю.

«У першій декаді березня були пікові котирування, на 40% вищі, ніж станом на початок війни. Але в розрахунку Мінекономіки ці котирування не враховано, вони базуються на даних за неповну другу декаду, коли ціни впали», — розповів Куюн.

На його думку, до моменту надходження нових імпортних партій залишається варіант комбінувати роздрібні продажі за граничними цінами й продажі так званих «фірмових» марок нафтопродуктів, ціни на які не регулюються.

«Зараз усім не до заробітків, питання скоріше у збереженні трудових колективів і наявних обігових коштів для подальшої закупівлі пального і наповнення ринку напередодні посівної», – каже експерт.

Він вважає, що для запобігання ускладнень у такий відповідальний період урядові потрібен ще тісніший контакт із бізнесом.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти