У початок

Trafigura оголосила про розслідування проти неї за підозрою у хабарі

Нафтотрейдер Trafigura повідомив, що влада США і Швейцарії веде проти нього розслідування за підозрою в корупції. На повідомлення звернув увагу Bloomberg.

«Trafigura домагається завершення розслідувань регулюючих органів США, Бразилії й Швейцарії щодо платежів, зроблених колишніми співробітниками через треті сторони близько десяти або більше років тому», — йдеться у заяві на сайті компанії.

У Trafigura пояснили, що розслідування пов'язане із заявами, озвученими в рамках угоди про визнання провини колишнім співробітником Маріано Маркондешем Феррашем, засудженим у Бразилії. Феррашу було пред'явлено звинувачення у корупції й відмиванні грошей у справі бразильської нафтової компанії Petrobras. Слідство встановило, що європейським компаніям Vitol і Glencore, а також сингапурській Trafigura пропонувалася нафта за заниженими цінами, а гроші, що залишалися, ділилися між учасниками корупційної схеми. 2018 року Мінфін США зобов'язав компанію сплатити штраф обсягом понад $853 млн.

Trafigura заявила, що найближчим часом очікує на завершення розслідування Мін'юсту США «з приводу неправомірних платежів, здійснених у Бразилії».

Генеральна прокуратура Швейцарії передала до Федерального кримінального суду справу проти Trafigura Beheer B.V. (TBBV) через «нездатність запобігти передбачуваним незаконним виплатам через третю особу» колишньому співробітнику державної нафтової компанії Анголи Sonangol з 2009 по 2011 роки.

Звинувачення висунуто і проти колишнього головного операційного директора Trafigura Майка Уейнрайта, він заперечує свою провину. Також звинувачення висунуто ексспівробітнику Sonangol й колишньому консультанту DT Group (спільне підприємство, в якому TBBV належала частина акцій).

У заяві прокуратури йдеться, що колишній генеральний директор Sonangol Distribuidora SA – дочірня компанія Sonangol E.P. — звинувачується в отриманні з квітня 2009 року до жовтня 2011-го хабарів на суму понад €4,3 млн і $604 тис. від Trafigura Group в обмін на контракти. Передбачуваний прибуток Trafigura від цих контрактів склав $143,7 млн. Кримінальну справу про хабарництво й відмивання грошей було порушено у липні 2020 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти