У початок

TotalEnergies звинувачують у постачаннях пального для російських військових літаків

Французька TotalEnergies заявила, що не має жодної російської інфраструктури, яка могла б забезпечувати російських військових, але визнала свою частку в «тернєфтєгазі» й заявила, що весь газовий конденсат, вироблений компанією, постачався «новатеку».

Про це пише Le Monde, передає «Бізнес.Цензор».

Зазначається, що французька нафтова група єдина серед аналогічних продовжує свою діяльність у росії. Вона отримує дохід від продажу газового конденсату, який після перетворення на гас заправляється у російські літаки.

«У росії TotalEnergies разом зі своїм місцевим партнером «новатеком» керує родовищем, з якого видобувають газовий конденсат, рідкий вуглеводень, який після перетворення на гас використовується для заправки російських бойових літаків, які беруть участь у війні в Україні. «тернєфтєгаз», який розробляє це родовище, на 49% належить TotalEnergies і 51% – «новатеку», – пише видання.

Журналісти відстежили ланцюг постачань, який веде від газового родовища «термокарстове» в Сибіру до двох військових авіабаз («морозовська» й «мальчево»), на кожній з яких розташовано ескадрилью багатоцільових бойових літаків.

Згідно зі звітами Global Witness й Amnesty International, російські літаки, які, швидше за все, здійснювали атаки на Маріуполь, – це бойові літаки СУ-25, СУ-30 або СУ-34, що базувалися на морозовській авіабазі, розташованій за 350 кілометрів від Маріуполя, у ростовській області.

TotalEnergies зіткнулася з критикою на Заході за те, що вона не послідувала за іншими великими західними енергетичними компаніями й не продала своїх російських активів.

«Газовий конденсат, що видобувається «тернєфтегазом», повністю продається «новатеку». TotalEnergies підтверджує своє рішуче засудження військової агресії росії проти України», – йдеться в заяві французької компанії.

Як пише Reuters, міністр транспорту Франції Клеман Бон закликав провести розслідування щодо того, чи була причетна французька нафтова компанія до постачання палива для реактивних літаків російським військовим. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти