У початок

Біржові ціни на газ у Європі перевищили $3 200 за тисячу кубометрів

Ціни ф'ючерсів на газ у Європі на торгах у четвер уперше з березня піднялися за $3 200 за тисячу кубометрів, свідчать дані лондонської біржі ICE.

Торги найближчі ф'ючерси (за індексом найбільшого європейського хаба TTF) відкрили на рівні трохи вище за $3 080 (+3%). Станом на 10:10 кск ціни зросли на 8%, складаючи $3 232,5 за тисячу кубометрів. Динаміка котирувань наводиться від розрахункової ціни попереднього дня – $2 990,6, яка стала рекордною за весь час функціонування газових хабів у Європі – з 1996 року.

Цінову волатильність на європейських ринках газу пов'язано з невизначеністю щодо безпеки його постачання. У п'ятницю «газпром» повідомив, що «північний потік» через планове техобслуговування єдиного робочого газоперекачувального агрегата на компресорній станції «портова» зупиниться на три дні, з 31 серпня по 2 вересня. Ф'ючерсні контракти на постачання газу у вересні (по TTF) після цієї новини підскакували в п'ятницю ввечері майже на 8%, понад $2 700 за тисячу кубометрів.

Зазначимо, відчутне зростання вартості газу в Європі почалося ще навесні минулого року, коли середня ціна на споті за індексом хаба TTF коливалася в діапазоні $250-300 за тисячу кубометрів. Наприкінці літа вартість контракту з постачанням «на день уперед» перевищила $600, а на початку жовтня вже — $1 000.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти