У початок

TotalEnergies і Shell звинувачують у торгівлі російським газом

Енергетичні гіганти TotalEnergies і Shell у неділю захистили діяльність, пов’язану з росією, після критичного звіту про їхню торгівлю природним газом, незважаючи на розв'язану росією війну в Україні, повідомляє Ahram Online.

Агітаційна група Global Witness заявила, що торік TotalEnergies була третім найбільшим гравцем у російському скрапленому природному газі (СПГ), а Shell — четвертим, після двох російських компаній.

Звіт зосереджувався на британській Shell після того, як Global Witness заявив, що раніше розглядав TotalEnergies у Франції.

«Експорт СПГ з росії допомагає фінансувати війну країни в Україні, і 2022 року він оцінювався на рівні $21 млрд, — йдеться в повідомленні. — Небагато компаній допомогли цій торгівлі більше, ніж Shell, і за оцінками Global Witness, Shell заробила сотні мільйонів на торгівлі російським СПГ минулого року. Проте, незважаючи на військові злочини, ця торгівля допомагає фінансуватись, вона законна. Shell, Великобританія та ЄС повинні негайно припинити це».

Обидві компанії заявили, що вони пов’язані поточними контрактами, незважаючи на вихід з російських партнерів після повномасштабного вторгнення москви в Україну минулого року.

«Shell припинила купувати російський СПГ на спотовому ринку, але все ще має деякі довгострокові контрактні зобов’язання», — сказав представник Shell, наполягаючи на дотриманні всіх законів і санкційних обмежень.

«Існує дилема між тиском на російський уряд через його звірства в Україні й забезпеченням стабільних, безпечних постачань енергії, — йдеться в повідомленні. — Це уряди повинні прийняти рішення про неймовірно складні компроміси, які повинні бути зроблені».

У Парижі TotalEnergies наголосила на «своєму обов’язку сприяти безпеці постачання газу в Європу з заводу Ямал СПГ за довгостроковими контрактами, які вона повинна виконувати, поки європейські уряди не запровадять санкції проти російського газу».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти