У початок

TotalEnergies оцінюють можливість експорту водню з Тунісу в Європу

Французький енергетичний гігант TotalEnergies SE та австрійська комунальна компанія Verbund AG розглядають можливість виробництва «зеленого» водню в Тунісі, перш ніж експортувати паливо з нульовими викидами по трубопроводу до Європи, повідомляє Bloomberg.

Відповідно до меморандуму про взаєморозуміння, підписаного з урядом Тунісу, Verbund і TE H2 — спільне підприємство, яке на 80% належить TotalEnergies і на 20% — Eren Groupe SA з Люксембургу, вивчатиме виробництво екологічно чистого водню в цій північноафриканській країні. У проєкті H2 Notos використовуватимуться електролізери, які працюють від великих наземних вітряних і сонячних електростанцій і постачатимуться опрісненою морською водою, щоб виробляти 200 тис. тонн «зеленого» водню щорічно на початковому етапі.

Газ буде експортуватися через коридор SoutH2, це проєкт газопроводу, що з’єднує Північну Африку з Італією, Австрією й Німеччиною, йдеться у спільній заяві компаній 28 травня. Цю ланку, яка передбачатиме понад 70% перепрофільованих трубопроводів, може бути введено в експлуатацію приблизно 2030 року.

В останні роки європейські політики рекламували водень як ключ до скорочення використання викопного палива в таких галузях, як сталеливарна промисловість, і обмеження залежності регіону від російського природного газу. У той час як проєкти «зеленого» водню почали рости на континенті, небагато досягли остаточної стадії затвердження, оскільки великомасштабне виробництво й транспортування залишаються дорожчими, ніж газ.

«Європі й частині Азії структурно не вистачає декарбонізованої енергії, — сказав журналістам під час телефонної розмови Девід Корчіа, генеральний директор TE H2. — Завдання полягає в тому, щоб вирівняти попит і пропозицію з погляду ціни».

Європа повинна допомогти фінансувати й субсидувати такі інвестиції, які сприятимуть її енергетичній безпеці, сказав Корчіа. З його слів, перша фаза проєкту вимагатиме «мільярдів доларів» інвестицій для будівництва заводу з виробництва водню, 3 гігавати відновлюваних джерел енергії й трубопроводу між півднем і північчю Тунісу.

Як вважає Корчіа, остаточне інвестиційне рішення може бути прийнято не раніше 2027 року.

Verbund, який має міноритарну частку в проєкті H2 Notos, буде одним із покупців чистого газу, тоді як інші компанії в Німеччині й Австрії також зацікавлені, сказав генеральний директор TE H2.

TE H2 також розробляє проєкти «зеленого» водню в таких країнах, як Чилі, Мавританія й Австралія.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти