У початок

Торік споживання бензину в Туреччині зросло майже на чверть

Минулого року спостерігалося зростання обсягів споживання палива в Туреччині, свідчать дані турецької нафтопереробної компанії Tupras і енергетичного регулятора EPDK.

Розмір турецького ринку дизельного пального збільшився на 5% і досяг 26,8 млн тонн. Головними драйверами зростання споживання палива стало збільшення обсягів транзитних перевезень і розвиток онлайн-торгівлі. Зростаючий попит на дизпальне забезпечувався за рахунок збільшення обсягів імпорту. Торік Туреччина імпортувала 12,5 млн тонн дизельного пального, це на 28% більше порівняно з 2022 роком. Водночас виробництво на турецьких НПЗ скоротилося на 5%, до 16,5 млн тонн.

Споживання скрапленого газу 2023 року, за оцінками компанії Tupras, зросло до рекордних 4,4 млн тонн. Основне зростання продажів припало на перше півріччя. У той період багато промислових підприємств Туреччини споживало скраплений газ, оскільки вартість природного газу була на високому рівні.

Продажі автомобільного бензину на внутрішньому ринку Туреччини зросли на 24%, до 4,07 млн тонн. Зростання споживання високооктанового палива зумовлено збільшенням турецького парку автомобілів з бензиновими двигунами. Торік продажі нових легкових авто зросли на 63% і досягли 967 тис. од., свідчать дані Асоціації автомобільних дистриб’юторів. Майже 67% продажів припало на автомобілі з бензиновими двигунами, тоді як частки транспортних засобів, що працюють на дизпальному й скрапленому газі, становили відповідно 14% і 1%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти