У початок

Топменеджери викупили нафтотрейдера Coral Energy у його засновника

Зі слів джерела, знайомого з цією справою, і документів, з якими ознайомилося інформагентство Reuters, троє керівників нафтового трейдера Coral Energy викупили компанію після придбання 40% акцій, що залишилися у засновника.

Coral, заснована Тахіром Гараєвим 2010 року, має офіси в Дубаї, Сингапурі й планує відкрити дочірній офіс у Швейцарії.

Менеджери — генеральний директор Талат Сафаров, фінансовий директор Ахмед Керімов і Анар Мадатлі — завершили купівлю частки Гараєва на початку цього року, йдеться у заяві, надісланій банкам компанії 25 червня. Менеджери вже забезпечили собі 60% акцій 2023 року перед покупкою решти 40%.

Остаточний платіж буде здійснено пізніше цього року, але пакет акцій уже передано, свідчать корпоративні документи, з якими ознайомився Reuters.

Сафаров прийшов у Coral 2015 року, Керімов – 2017-го.

У лютому цього року Coral також найняла Патріка Котассона, який раніше працював у банку UniCredit у Женеві, на посаду керівника відділу структурованих фінансів і заступника фінансового директора.

«Наш менеджмент-викуп знаменує собою початок нової глави для Coral Energy», — сказав Сафаров у заяві.

У 2021–2022 роках Coral Energy стала одним із головних покупців російської нафти й продуктів, зокрема у державного гіганта «роснєфть». російська нафта становила близько чверті обсягів торгів Coral.

У заяві нового керівництва зазначено, що вони призупинили свій російський торговельний бізнес 2023 року й не мали жодної діяльності з російськими партнерами у 2023 й 2024 роках.

«Ми не плануємо повертатися до російської нафти... нашим пріоритетом є диверсифікація. Сьогодні ми торгуємо неросійськими мазутом, газойлем, бензином, сирою нафтою й нафтопродуктами. Наша частка сирої нафти відносно мала і становить менш як 10%», — сказав Керімов у розмові з Reuters.

Західні держави заборонили імпорт російської нафти, але російською сирою нафтою й пальним усе ще можна торгувати у всьому світі за допомогою західних послуг за схемою обмеження цін, розробленою країнами «Великої сімки» (G7).

«Призупиняючи свою діяльність у росії, Coral Energy прагне тісніше узгодити свою нормативну базу, що розвивається, і забезпечити дотримання найвищих стандартів етичної поведінки, — йдеться в заяві. — Коли контрагенти, політики й фінансові партнери засвоять процес Coral, компанія може знову вийти на ринок із новою торговою командою».

Після виходу з російського бізнесу й закриття московського офісу компанія була змушена істотно скоротитись. Проте було сказано, що деякі колишні співробітники продовжують використовувати ім'я Coral у своїх нових бізнес-угодах.

«Потрібен був деякий час, щоб відокремити наше ім’я від колишніх співробітників, які неофіційно використовували ім’я Coral і зв’язувалися з нашою клієнтською базою в Азії. Однак зараз ми успішно усунули ці проблеми. Ми впевнені, що ніхто не використовує ім’я Coral або більше не авторизовано контактувати з нашими клієнтами», — сказав Керімов.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти