У початок

Токаєв затвердив закон про транспортування російської нафти у Китай через Казахстан

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав закон про ратифікацію протоколу про внесення змін до міжурядової угоди з рф щодо співробітництва в галузі транспортування російської нафти через територію Казахстану до КНР від 24 грудня 2013 року.

Про це повідомила прес-служба казахстанського президента.

Протокол було прийнято у червні 2023 року в санкт-петербурзі. Ним вносяться зміни щодо визначення компетентного органу для реалізації угоди: від казахстанської сторони це Міністерство енергетики, уповноваженою організацією від російської сторони стала компанія «роснєфть».

Протоколом термін дії угоди продовжується на 10 років – до 1 січня 2034 року. Казахстанська сторона оподатковуватиме послуги з транспортування нафти за зазначеними в угоді маршрутами податком на додану вартість за нульовою ставкою. Відповідно до протоколу довгострокове транспортування російської нафти передбачено обсягом 10 млн тонн на рік.

Поправки в угоду передбачають включення другої ділянки маршруту ТОН-2 («Туймази — омськ — новосибірськ-2»). Продовження угоди забезпечить завантаження Павлодарського нафтохімічного заводу паливом, що надходить нафтопроводом «омськ — Павлодар». За період з 2024-го по 2033 рік очікуваний виторг за транзит російської нафти через територію Казахстану до КНР становитиме понад $1,7 млрд.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти