У початок

Тижневий імпорт СПГ в ЄС досяг майже 3-річного мінімуму

Імпорт СПГ у Європу й Туреччину минулого тижня впав на 22% порівняно з попереднім — до найнижчого рівня з жовтня 2021 року, оскільки експорт із Фріпорта відновився, показали попередні дані відстеження руху суден Kpler 22 липня.

Прибуття в регіон минулого тижня сягнуло майже 1,8 млрд кубометрів, що є найнижчим показником із часу повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, подальшого падіння постачань газу з трубопроводів і зростання залежності від СПГ.

Прогнозується, що цього тижня імпорт знизиться ще більше і досягне нового мінімуму за цей місяць у трохи більше ніж 1,7 млрд кубометрів, хоча, згідно з наявними даними, обсяг, час і пункти призначення, може змінитися.

Викиди рідкого палива цього місяця також досягнуть найнижчого рівня з вересня 2021 року на тлі надійного постачання й зберігання, при цьому показник за останній місяць виявився на 12% меншим за середньомісячний (6,4 млрд кубометрів).

У червні наразі спостерігався найнижчий імпорт СПГ з жовтня 2021 року на рівні 9,7 млрд кубометрів, але пропозиція в липні скоротиться ближче до 8 млрд кубометрів, менше, ніж удвічі від рекордного місячного максимуму в 17,8 млрд кубометрів, досягнутого в грудні 2022 року.

Це сталося на тлі того, що занепокоєння щодо постачання зменшилися через частковий перезапуск Freeport LNG, другого за величиною експортного заводу в США потужністю 20 млрд куб.

Згідно з даними відстеження руху суден Kpler, судно Axios II прибуло для завантаження пізно ввечері в п’ятницю й вирушило рано в неділю, не маючи встановленого пункту призначення, тоді як судно Gaslog Wales незабаром причалило для завантаження.

Минулого тижня оператор заводу повідомив Montel, що спочатку перезапустить один із трьох потягів і повільно розширить два інших, поки не буде досягнуто повної продуктивності, не уточнюючи при цьому часових меж.

Однак наразі Європа добре забезпечена газом, а сховища наближаються до повної потужності в деяких ключових країнах-імпортерах СПГ, таких як Іспанія.

Загальні запаси газу в ЄС востаннє були заповнені лише на 83%, попри те, що багато країн переживають неймовірну хвилю спеки, яка підвищує попит на охолодження, тоді як запаси СПГ в ЄС востаннє були на 3% нижчими за тиждень порівняно з попереднім, за даними Gas Infrastructure Europe (на 54%).

Трубопровідне постачання з Норвегії також залишається надійним, у середньому понад 330 млн кубометрів на день протягом останнього тижня, попри зниження сьогодні до 322,8 млн кубометрів на день.

Однак попит в Азії залишався високим, поглинаючи більшість того, що раніше призначалося для Європи.

«Ціни на СПГ у Північній Азії залишаються високими на тлі високого попиту, оскільки хвиля спеки підвищує потреби в охолодженні», — йдеться в повідомленні австралійського банку ANZ.

Арбітражне вікно в Азію звузилося протягом останнього тижня, за даними Spark Commodities. Проблеми з постачаннями залишаються, додає ANZ, відзначаючи нещодавнє падіння видобутку газу в Єгипті.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти