У початок

Термінал «новатек» в усть-лузі зупинив роботу після атаки БпЛА

російська енергетична компанія «новатек» повідомила у неділю, 21 січня, що була змушена призупинити деякі операції на величезному терміналі експорту палива в Балтійському морі через пожежу, яка, як повідомляють українські ЗМІ, виникла в результаті атаки безпілотника.

Гігантський комплекс «усть-луга», розташований у Фінській затоці приблизно за 170 км (110 миль) на захід від санкт-петербурга, використовується для транспортування нафтогазових продуктів на міжнародні ринки. Він переробляє стабільний газовий конденсат, різновид легкої нафти, в легку й важку нафту, гас і дизельне пальне для транспортування морем.

Не було зрозуміло, як довго триватиме збій, якій кількості танкерів доведеться простоювати за межами порту і які це матиме наслідки для міжнародних енергетичних ринків.

Інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на неназвані джерела повідомляє, що пожежа сталася в результаті спецоперації, проведеної спецслужбами України.

«Нафтовий термінал усть-луга... є важливим об'єктом для ворога. Там переробляється паливо, яке зокрема постачається і російським військам», — цитує джерело видання.

Як повідомляється, «…успішна атака на такий термінал не тільки завдає економічних збитків противнику... а й істотно ускладнює матеріально-технічне забезпечення паливом для російських військових».

Три міжнародних танкери стояли на якорі поблизу терміналу в усть-лузі, але повідомлень про їх пошкодження внаслідок пожежі немає, повідомляють російські ЗМІ.

У першому півріччі 2023 року, за останніми даними, «новатек» переробив на комплексі 3,4 млн тонн стабільного газового конденсату, що на 0,6% більше, ніж за аналогічний період торік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти