У початок

Техрегламент СВГ запрацює вчасно – з'явилися два ООВ

Також є російською мовою

Технічний регламент (ТР) на скраплений газ, затверджений постановою КМУ №667 від 29.07.2020 р., обіцяє розпочати працювати вже з 5 листопада. Така змога з'явилася завдяки тому, що призначено два акредитованих за всіма правилами органи з оцінки відповідності (ООВ), які будуть інспектувати СВГ згідно з вимогами ТР.

Інформація про призначені ООВ, брак яких раніше став головною причиною відтермінування набуття чинності техрегламентом на скраплений газ, з'явилася в автоматизованій системі «Технічні регламенти» Міністерства економіки України.

Це ТОВ «Центр якості продукції «Карат» (м.Луцьк) і ТОВ «Науково-виробниче підприємство DIN ltd» (м.Київ).

«Процес підготовки, процедури акредитації й призначення зайняли понад рік, але все відбувалося в рамках договорів, і ми вже готові розпочати роботу з оцінювання відповідності скрапленого газу вимогам технічного регламенту», – пояснила в коментарі enkorr директор Центру якості продукції «Карат» Валентина Кравчук. 

За її словами, двох уже призначених ООВ і ще двох, котрі мають бути призначені в найближчій перспективі, для запуску самого процесу оцінювання відповідності скрапленого газу вимогам техрегламенту цілком достатньо. 

«Ринок скрапленого газу за обсягами сьогодні можна порівняти з ринком світлих нафтопродуктів, який кілька років існував із чотирма ООВ і прекрасно справлявся, – каже В.Кравчук. – Причому тут головне – навіть не ООВ, а лабораторії, які можуть проводити відбір зразків і повний комплекс досліджень, передбачених ТР. Лабораторій, які можуть досліджувати СВГ згідно повного переліку вимог, в Україні близько семи».

Наявна на цю мить інфраструктура в змозі впоратися з завданнями, якщо структури, зацікавлені в оцінці відповідності, розпочнуть процес підготовки до оцінювання якості СВГ вже зараз, а не тягнутимуть до листопада, переконані у ЦЯП «Карат».

Як відомо, акредитацію в Національному агентстві з акредитації пройшли ще як мінімум 2 організації, котрі тепер проходять процедуру призначення в Міністерстві економіки.  

Проте, за даними enkorr, низка українських трейдерів мають намір ініціювати перенесення запуску роботи техрегламенту на весну 2022 р..

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти