У початок

Тегеран вимагає підвищення цін на нафту, що постачається в Китай

Торгівля нафтою між Китаєм з Іраном зупинилася, оскільки Тегеран припиняє постачання й вимагає від свого головного клієнта вищих цін, обмежуючи постачання дешевої нафти для найбільшого в світі імпортера сирої нафти, повідомили Reuters нафтопереробні заводи (НПЗ) і торгові джерела.

Скорочення обсягів іранської нафти, яка становить близько 10% китайського імпорту сирої нафти і досягла рекорду в жовтні, може підтримати світові ціни й скоротити прибутки китайських НПЗ.

На початку минулого місяця іранські продавці повідомили китайським покупцям, що вони зменшують знижки на постачання іранської легкої нафти в грудні й січні до $5-6 за барель нижче від датованої марки Brent, повідомили Reuters п’ять трейдерів, які працюють з нафтою або знайомі з транзакціями.

Зі слів трейдерів, ці угоди було укладено в листопаді зі знижками близько $10 за барель.

Китай заощадив мільярди доларів, часто купуючи нафту за дуже зниженими цінами у виробників, які перебувають під санкціями, Ірану, Венесуели, а нещодавно й росії – країн, які постачають майже 30% імпорту сирої нафти в Китай.

Незрозуміло, наскільки масштабними є скорочення знижок Ірану для Китаю. Принаймні один покупець погодився на вищі ціни: нафтопереробник із Шаньдуна купив вантаж наприкінці минулого місяця зі знижкою від $5,50 до $6,50 за доставку з судна, повідомили два трейдери.

З їхніх слів, знижки можуть ще більше зменшитися, оскільки остання почута пропозиція становила $4,50. Торішня середня знижка на Iranian Light, ключовий сорт, який Китай купує з високим виходом середніх дистилятів, становила близько $13, кажуть трейдери.

Минулого місяця Китай імпортував приблизно 1,18 млн барелів на день (б/д) іранської нафти, що менше порівняно з 1,22 млн б/д у листопаді й на 23% нижче від рекордних жовтневих 1,53 млн б/д, підраховує Vortexa Analytics.

Це основна частина глобального морського експорту сирої нафти Ірану, який інший трекер, Kpler, оцінює в 1,23 млн б/д в грудні, порівняно з 1,52 млн б/д у листопаді. Обсяг плавучих сховищ біля Ірану й прилеглих вод зріс приблизно на 2 млн барелів – до 15,5 млн барелів за останній тиждень, кажуть у Kpler.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти