У початок

Танзанія планує підписати в липні угоду про розміщення СПГ-заводу на $42 млрд – Bloomberg

Довго відкладені перемовини між Танзанією й нафтовими компаніями щодо наземного заводу з виробництва скрапленого природного газу вартістю $42 млрд завершилися в травні, проклавши шлях для підписання угод у липні. Ця країна Східної Африки хоче постачити перший вантаж скрапленого природного газу (СПГ) протягом п’яти років, повідомляє Bloomberg.  

Зі слів постійного секретаря Міністерства енергетики Фелчесмі Мрамба, східноафриканська країна може підтвердити угоду з урядом приймаючої сторони та змінену угоду про розподіл продукції з консорціумом проєкту, який включає Equinor ASA , Shell Plc і Exxon Mobil Corp., уже наступного місяця. Вона також має на меті ухвалити проєкт закону для прискорення будівництва заводу.

«Ми хочемо мати спеціальний закон для цього проєкту, — сказав Мрамба у кулуарах енергетичної конференції в столиці Кенії Найробі. – Це має прокласти шлях для остаточного інвестиційного рішення. Чим раніше ми виконаємо ці два завдання, тим раніше прийдуть прямі іноземні інвестиції».

Зараз Танзанія розраховує на свій перший експорт СПГ протягом п'яти років після будівництва об'єкта, сказав він.

У разі успіху вона, ймовірно, стане другою країною, яка експортує газ біля берегової лінії східної Африки. У листопаді сусідній Мозамбік оголосив про свої перші постачання з плавучого СПГ-терміналу.

Близько 10% газу, який вироблятиметься із пропонованого LNG-терміналу, приблизно 250 млн стандартних кубічних футів на день, буде використовуватися всередині країни для палива промисловості, сказав Мрамба. За оцінками Танзанії, запаси природного газу, які можна видобути, становлять понад 57 трлн кубічних футів.

Уряд прагне прискорити розробку своїх природних ресурсів і планує проводити спільну розвідку нафти й газу з китайською компанією Cnooc Ltd. на двох морських блоках, якими володіє державна Tanzania Petroleum Development Corp. Роботи на глибоководних блоках 4/ 1B і 4/1C будуть вестися поблизу великих газових родовищ, зі слів міністра енергетики Дженуарія Макамби.

Пошуки вуглеводнів на континенті неухильно зростають після спаду 2020 року, оскільки європейські країни прагнуть диверсифікувати свої енергопостачання і скоротити залежність від російського газу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти