У початок

Італійська Eni відкриє рахунок у рублях для оплати за російський газ

Італійський енергетичний гігант Eni SpA повідомив, що відкриє рахунки у рублях і в євро в російському «газпромбанку», щоб здійснювати оплату за постачений російський газ. Про це повідомило агентство Bloomberg, пише «ЄП».

Рішення прийняте для того, щоб гарантувати своєчасні платежі й уникнути перебоїв із постачанням газу. 

Як зазначає агентство, компанія пішла на цей крок у той час, як Європейський Союз уникав письмового викладу нових докладних вказівок щодо постачання газу після того, як президент росії владімір путін наполіг на тому, щоб за газ платили в рублях.

У вівторок компанія заявила, що нові процедури Eni будуть нейтральними як із погляду витрат, так і ризиків, і не будуть несумісними з санкціями. Платіжне зобов'язання може бути виконано переказом у євро, наголосила Eni.

Підконтрольна державі компанія заявила, що її рішення було прийнято у погодженні з італійським урядом і відповідно до санкцій.

Компанія додала, що відкриває рахунки у двох валютах із запобіжною метою.

На цей момент ЄС випустив два набори інструкцій щодо оплати за газ, обидва залишають простір для тлумачення.

Європейська комісія заявила у вівторок, що компанії не повинні виконувати вимог москви про відкриття банківського рахунку в рублях для оплати газу, навіть попри те, що блок продовжує уникати письмового оформлення цього обмеження. 

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив минулого тижня, що «немає офіційної заяви про те, що означає порушення санкцій», і що на сьогоднішній день «ніхто нічого не казав про те, чи порушують платежі в рублях санкції».

Eni стикається з кінцевим терміном сплати за російський газ приблизно 20 травня.

Країни й компанії протягом тижнів вимагали від Європейської комісії ясності щодо того, як вони можуть здійснювати платежі, не порушуючи санкцій, запроваджених після вторгнення росії в Україну.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти