У початок

Італія збільшить постачання газу з Алжиру на 40%

Італія уклала договір про збільшення імпорту газу з Алжиру приблизно на 40% у рамках своєї першої великої угоди з пошуку альтернативних джерел постачань після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Під час візиту в Алжир прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив, що досягнуті домовленості стали важливим кроком у прагненні Італії скоротити свою залежність від російського газу. Про це з посиланням на Reuters повідомляє УНІАН.

«За ним будуть й інші», – сказав він журналістам після зустрічі з президентом Алжиру Абдельмаджидом Теббуном.

Італія, яка отримує близько 40% імпорту газу з росії, тепер намагається диверсифікувати свою структуру енергопостачання. Влада звернулася до багатьох країн, зокрема Конго, Анголи, Азербайджану й Катару, щоб відшукати змогу замінити 29 млрд куб. м російського газу.

У заяві італійської енергетичної групи Eni (ENI.Mi) йдеться, що вона домовилася з алжирською компанією Sonatrach про поступове збільшення потоків трубопроводом Transmed, починаючи з цього року, і до 2023-2024 років планує досягти 9 млрд куб. м додаткового газу на рік.

Раніше Маріо Драгі заявляв, що якщо замінити 30-40% постачань з росії можна відразу, то решту буде набагато складніше.

Як відомо, Італія не єдина країна, яка шукає альтернативні джерела постачань. Єврокомісія запропонувала Європі скоротити імпорт російського газу на дві третини цього року і поступово відмовитися від нього до 2027 року.

Маючи одну з найбільших у Європі газотранспортних мереж, Італія розглядається як майбутній плацдарм в Європі для газу й «зеленого» водню, виробленого в Північній Африці й за її межами. За словами Маріо Драгі, Італія також готова працювати з Алжиром над розвитком поновлюваних джерел енергії і «зеленого» водню.

При цьому віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики й безпеки Жозеп Боррель упевнений, що відмова від російського газу зараз не зупинить війну росії проти України.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти