У початок

Таке ембарго: Польща збільшила закупівлю LPG в росії попри заборону

Обсяги відправлень LPG із росії в Польщу у січні 2024 року становили 91,2 тис. тонн, що на 18% більше, ніж у грудні 2023 року. Про це свідчать дані дослідження Консалтингової групи «А-95».

Найбільші обсяги продукту були відправлені через залізничні переходи «Брест – Малашевичі», «Мамоново− Бранєво» і «Брузгі – Сокулка».

Варто зазначити, що зростання постачань російського ресурсу в Польщу відбувається після запровадження європейського ембарго. Нагадаємо, що в рамках 12-го пакету антиросійських санкцій 19 грудня 2023 року Європейський Союз запровадив заборону на імпорт російського LPG.

Під невідкладну заборону потрапили спотові продажі, тоді як для TERM-контрактів було запроваджено річний перехідний період.

За даними великих польських трейдерів, більшість імпортерів у Польщі не мали довгих контрактів з російськими постачальниками, а крупні експортери на кшталт «сібура» взагалі не практикують такі відносини. Однак статистика свідчить, що польські компанії змогли оперативно переоформити закупівлі. «По-перше, є якісь рамочні домовленості, щось на кшталт договору про наміри. По-друге, більшість людей працює тут з LPG по 20+ років. Зрозуміло, що вони за один день можуть знайти будь-який необхідний документ», − каже представник одного з найбільших польських трейдерів.

Як повідомляв enkorr, з початку року спостерігається збільшення імпорту із Польщі скрапленого газу з усіма ознаками російського походження. Одна з беззаперечних ознак – ціни продажів зі східних терміналів Польщі, які отримують найбільші обсяги газу з рф. Так, оператори ГНС в Сокулці і Вульці-Добринській пропонують LPG по $566-590/т на умовах FCA, що співвідносно до ціни російського газу на білорусько-польському кордоні. Маючи ліцензію на виробництво, оператори ГНС, змішуючи газ різних виробників або навіть різні фракції продукту російського походження, можуть, згідно з європейським законодавством, видавати сертифікати походження EUR.1, що задовольняють вимоги української Енергетичної митниці.

Мінімальна ціна на ресурс європейських виробників становить щонайменше на $150/т більше, що вже витискає з ринку трейдерів, які продають неросійський газ. «Саме тому ми зменшили закупівлі й призупиняємо продажі в Україну. Довантажуємо те, що є», − каже представник польської компанії, яка постачає на український ринок європейський і американський ресурс.

Характерно, що зростання постачань російського ресурсу відбувається в сезон низького попиту в сегменті автогазу. Це також може свідчити, що частину обсягу буде переспрямовано в Україну.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти