У початок

Світові ціни на нафту падають, Brent – менше $120 за барель

Ціни на нафту в понеділок, 13 червня, знизилися, оскільки спалах захворюваності на COVID-19 у Пекіні розвіяв надії на швидке зростання попиту на паливо в Китаї. Побоювання з приводу глобальної інфляції і слабкого економічного зростання ще більше погіршили ситуацію на ринку, повідомляє Reuters.

Нафта Brent здешевшала на $2,34, або на 1,9%, до $119,67 на 11,15 за Києвом, водночас американська нафта West Texas Intermediate здешевшала на $1,54 – до $118,81 за барель.

Ціни знизилися після того, як китайські чиновники попередили про поширення COVID-19 у столиці й оголосили про плани провести масове тестування в Пекіні до середи.

«Китай залишається значним короткостроковим ризиком зниження, але більшість розглядає поступову нормалізацію китайського попиту як потужний позитив для нафти, попри потенційне блокування найближчими тижнями, оскільки поточний попит далекий від відображення нормальних умов», – зазначив Стівен Іннес з SPI Asset Management.

Обидва світових нафтових еталони зросли більш ніж на 1% минулого тижня після того, як дані показали стійкий попит на нафту в США, найбільшому споживачеві в світі, попри побоювання щодо інфляції.

Стурбованість через подальше підвищення процентних ставок після опублікованих в п'ятницю даних з інфляції в США також чинить тиск на світові фінансові ринки.

Індекс споживчих цін у США виріс минулого місяця на 8,6%, більше, ніж очікувалося, що стало найбільшим річним приростом із грудня 1981 року, розвіявши надії на те, що інфляція досягла свого піку.

«Занепокоєння уповільненням економічного зростання, що стримує глобальне споживання найближчими місяцями, і постійними обмеженнями через Covid у Китаї, які знизять його споживання в короткостроковій перспективі, домінують у настроях учасників ринку», – заявила Вандана Харі, засновник постачальника послуг з аналізу ринку нафти Vanda Insights.

Виробники і переробники нафти працюють на повну потужність, щоб задовольнити піковий літній попит, тоді як трейдери уважно стежать за будь-яким можливим впливом трудових спорів в Лівії, Норвегії й Південній Кореї на експорт і споживання нафти.

Зі слів трейдерів, щоб збільшити постачання для Заходу, Саудівська Аравія, найбільший світовий експортер, планувала в липні переспрямувати деяку кількість сирої нафти з Китаю в Європу.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти