У початок

Власна свадьба: котирування газу безпідставно зросли

Також є російською мовою

Котирування СВГ на українському кордоні, до яких прив'язано ціни більшості імпортних контрактів, різко зросли всупереч тенденціям ринку. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Так, 16 червня ціновий індекс Argus daf Ukraine виріс на $22/т, до $520/т. При цьому його максимальне значення досягло $544/т, що в перерахунку на базис FCA Полтава становить близько 22 600 грн/т, і перевищує реальні ринкові ціни на 1000-1300 грн/т.

Опитані трейдери не можуть пояснити динаміку об'єктивними чинниками. «За надлишку ресурсу на ринку і тривалого зниження цін на аукціонах незрозуміло, звідки беруться такі передумови для зростання котирувань. Виходить, що хтось узяв і купив дорого, коли на ринку повно газу на 1300 грн/т дешевшого», – каже один зі співрозмовників видання.

За його словами, значення котирування традиційно пояснюються реальними угодами на платформі Argus Open Markets. Як зазначає один із трейдерів, за такою ціною могло бути викуплено якийсь мінімальний обсяг ресурсу. «Неправильно, коли ринок, що імпортує 120-130 тис. т на місяць, регулюється угодою на 100 тонн. Сформована ціна не відображає реального попиту і пропозиції на ринку і є маніпулятивною», – вважає представник крупного імпортера СВГ в Україну.

За оцінкою операторів ринку, котирування виявилося завищеним на $15-20/т. «Якби зростання котирувань було поступовим, як, наприклад, daf Brest зараз, його можна було б назвати адекватним, але +$22/т за добу без очевидних ознак – це нонсенс», – нарікає оператор.

Трейдери не виключають змоги зростання цін на скраплений газ у середньостроковій перспективі. «Передумови – зростання цін на нафту і зростання вартості продукту на зовнішніх ринках, проте на нашому ринку присутній надлишок ресурсу, а також висока конкуренція, які істотно гальмують цей процес», – каже співрозмовник.

Українські імпортери неодноразово висловлювали обурення формуванням котирування Argus daf Ukraine. Один з останніх випадків неадекватного стрибка було зафіксовано 20 травня 2021 року, коли котирування підскочило на $27,5/т на тлі падіння інших цін.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти