У початок

СВГ у гурті почав рости

Також є російською мовою

Вартість скрапленого газу в прайсах гуртових компаній зросла на 150-500 грн/т, середня ціна встановилася на рівні близько 29 000 грн/т. Згідно з моніторингом Консалтингової групи «А-95», найвищі ціни – у південній частині країни (понад 30 300 грн/т), найнижчі – на сході (27 500-27 800 грн/т). У столичному регіоні прайси коливаються біля позначки 28 500 грн/т. Робочий діапазон цін традиційно на 200-300 грн нижчий за прайсовий рівень.

Як повідомляв enkorr, вартість LPG різко зросла 12-13 січня на ринках Польщі й Росії. 14 січня зростання триває, хоч і невисокими темпами. У результаті собівартість спотових партій з РФ з постачанням наприкінці січня-початку лютого зросла до близько 27 500 грн для центральних регіонів.

Новини із сусідніх країн підштовхнули ціни і на внутрішніх аукціонах. Так, СВГ «Укргазвидобування» здорожчав на 800 грн/т.

При цьому собівартість газу за TERM-контрактами коливається в діапазоні 22 700-24 700 грн/т залежно від виробника і регіону.

Учасники ринку наголошують на його збалансованому стані. «Не можу сказати, що хтось затарюється у регіоні, залишків вистачає. На тлі зростання «Бреста» (котування Argus daf Brest, – ек) потік автомобільних постачань із Польщі знижуватиметься, але із загального плану приходу бачимо, що у січні ресурсу буде достатньо», – каже представник компанії-оператора ГНС у західній частині країни.

Оператори ринку також вказують, що у січні очікується великий обсяг від «Тенгізшевройлу», який дещо скоротив відвантаження на початку місяця. «Вже почали надолужувати просідання, найближчим часом очікуються великі надходження з Казахстану», – каже представник компанії-власника TERM-контракту ТШО. Він нагадав, що, крім довгих контрактів, виробник має намір вивантажити спотові заявки, довівши загальний обсяг у січні до 45-47 тис. т.

Щодо прогнозу на короткострокову перспективу є й інші думки. Так, трейдер із Києва прогнозує до кінця січня легкий дефіцит. «ГНС у столичному регіоні з невеликими залишками, а попит на високому рівні», – поділився прогнозом гуртовик. З його думкою повністю згоден колега з Полтавської області: «Зі своїх постачань бачимо невелику розтяжку в останній декаді місяця».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти