У початок

СВГ очікувано зростає в гурті

Також є російською мовою

Середня ціна на гуртові партії скрапленого газу в Україні за поточний тиждень (з 30 липня по 6 серпня) зросла на 600 грн/т, до 29 000 грн/т. Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95».

У столичному регіоні під кінець тижня ціни становлять 28 700-29 400 грн/т. «Ресурсу стало більше, підійшли перехідні залишки з липня. Вони трохи розбавили дорогий серпневий газ», – каже трейдер з Київської області.

У Харківській області вартість ресурсу становить 28 700-29 000 грн/т. У Полтавській області ціни зросли до 28 500-28 900 грн/т.

У південних областях вартість скрапленого газу зросла до 29 000-29 800 грн/т. У західних областях діапазон цін коливається в районі 28 300-29 200 грн/т. Тут трейдери відзначають наростаючий дефіцит пропозицій, викликаний рваним графіком відвантажень великих постачальників. Так, на балансі позначаються затримки «Роснафти» і Мозирського НПЗ, який не поспішає з відвантаженнями серпневих термів. Оператори західних регіонів компенсують відсутні ресурси закупівлями в Польщі, а також на внутрішньому ринку.

Більшість трейдерів оцінюють стан ринку західних і південних областей як легкий дефіцит. У центральній і східній частині країни пропозицію ресурсу збалансовано з попитом.

За даними enkorr, «Укртатнафта» зафрахтувала 2 танкери, перший з яких уже прибув до Одеси, другий прибуде через тиждень. На максимальних обертах також планує працювати Миколаївська перевалка. «Думаю, в серпні буде більше 5 тис. т», – поділився прогнозом представник «Ультрамарин Трейдинга», оператора перевалки в Миколаєві.

Також очікується, що в серпні-вересні «Укртатнафта» вийде на виробництво 20-21 тис. т газу на місяць, що майже вдвічі перевищує рівень липня.

Проте, за словами учасників українського ринку, найближчим часом ціна на СВГ може продовжити зростання. По-перше, залишається незрозумілою ситуація з постачаннями Socar New Energy (SNE). Так, ринком циркулює інформація, що постачання газу «Роснафти» у серпні може бути зрізано на 50% на тлі пікових цін у Росії. «Ритмічність постачань решти ресурсу також під питанням: бюрократичні механізми ще не налагоджено, залишаються питання з оперативністю оплат і т.д.», – вважає великий імпортер.

За інформацією іншого клієнта SNE, компанія уріже тільки терм-контракти, тоді як спотові обсяги (близько 7 тис. т) гарантовані. За інформацією трейдерів, премія на спот від SNE на серпень склала $50/т до середньомісячного значення Argus daf Brest, тоді як TERM'и підписано по +$25/т.

Не менш активно обговорюється ймовірність повного припинення постачань «Роснафти» в серпні на тлі збою в угоді з купівлі Socar New Energy мережі Glusco. «Туман навколо відвантажень «Роснефти» – один із основних дестабілізуючих чинників на ринку. Якщо обсяг випаде весь, Україна нічим буде його оперативно замістити», – вважає керівник великої трейдингової структури.

Ще одним чинником загрози стабільних постачань із РФ стала пожежа на заводі «Газпром-переробки». Аварія порушила забезпечення сировиною «Запсибнефтехіму», «Сибуру», Сургутського ЗСК «Газпрому», що може викликати гострий дефіцит ШФЛУ і СВГ на російському ринку і, відповідно, в Україні й Польщі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти