У початок

Суд заарештував частки Новинського у низці видобувних компаній в Україні

Шевченківський районний суд м.Києва наклав арешт на корпоративні права 72 компаній, пов'язаних з активами олігарха Вадима Новинського, які контролюються через «Смарт Холдинг» або через афілійовані офшорні фірми.

Відповідну ухвалу, копію якої має агентство «Інтерфакс-Україна», у рамках кримінальної справи №761/15294/23 суд виніс 4 травня поточного року, ухвала набула чинності 10 травня, документ оприлюднено 11 травня.

В ухвалі наводиться перелік компаній, серед яких зокрема ПрАТ «Укргазвидобуток», ТОВ «Смарт-Холдинг», ТОВ «Аркона Газ-Енергія», ТОВ «Регал петролеум корпорейшн (Юкрейн) лімітед», МК «Запоріжсталь», МК «Каметсталь», Центральний, Північний та Інгулецький ГЗК, а також низка вуглевидобувних підприємств у «Покровській вугільній групі». Крім того, заарештовано частку у ТОВ «Метінвест Холдинг» (23,76% частка) та її підприємствах.

Ухвалу про арешт майна Новинського прийнято на клопотання начальника третього відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтриманням публічного звинувачення департаменту нагляду за дотриманням законів органами безпеки Офісу генерального прокурора за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28-2 КК України.

При цьому суд встановив, що прокурор звернувся до судового слідчого з клопотанням про накладення арешту на корпоративні права товариств, де бенефіціарним власником часток у статутному капіталі є Новинський чи афілійовані з ним особи з метою збереження речових доказів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у період 2022-2023 років зазначений громадянин України, щодо якого у грудні минулого року указом президента застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), діючи за попередньою змовою з особами, які здійснюють професійну діяльність, пов'язану з наданням публічних послуг на території України, уникаючи блокування його активів, вчинив дії, спрямовані на зміну власника (кінцевого бенефіціара) корпоративних прав підприємств, що належать йому як в Україні, так і за кордоном.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський указом №820 від 1 грудня 2022 року ввів у дію рішення РНБО «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні та застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів», яким санкції було вжито і щодо Новинського.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти