У початок

Стратегічні запаси палива буде профінансовано за рахунок держбюджету

Також є російською мовою

Створення системи мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів (далі МЗНН) має бути профінансовано за рахунок коштів державного бюджету, а точніше – частини надходжень акцизів, сплачуваних з нафтопродуктів. Такий принцип було запропоновано робочою групою з розроблення відповідного законопроєкту, створеною з ініціативи народного депутата Андрія Жупанина, який курирує розроблення документа.

Згідно з представленими розрахунками Міністерства енергетики України з урахуванням європейської практики обсяг запасів повинен скласти 1,94 млн т нафти і нафтопродуктів, з яких 30% – нафта, а 70% – нафтопродукти. Останні в свою чергу повинні бути представлені дизпальним і бензином у пропорції 62% на 38% відповідно. Під час обговорення також розглядалася можливість створення резерву скрапленого газу як значної позиції в імпорті й споживанні, проте його еквівалент у запасах було запропоновано перевести в бензин, оскільки в Україні немає достатньої інфраструктури зі зберігання LPG, а її створення надто дороге.

Одним із ключових напрямів роботи групи був пошук джерел фінансування МЗНН. Загальний обсяг витрат на створення запасів оцінюється міністерством у $1,414 млрд. З них $1,229 млрд припадає на закупівлю нафти і нафтопродуктів, $ 83,8 млн – на реконструкцію і будівництво інфраструктури, $66,6 млн – на операційні витрати на зберігання, $22,6 млн – на «освіження» запасів і $12,4 млн – операційні витрати оператора МЗНН.

Відповідно до напрацювань робочої групи, основним джерелом формування запасів повинен стати державний бюджет, а точніше – кошти від акцизного збору на нафтопродукти. На тепер відкритим залишається питання часу, протягом якого повинно бути створено запас. Залежно від термінів буде визначено суму щорічних траншів на реалізацію програми МЗНН. Міненерго підготувало розрахунки, виходячи з п'яти і десяти років. Андрій Жупанин вважає, що в ході розгляду в комітетах терміни може бути скориговано, наприклад, до 7-8 років.

Оскільки реалізація програми пов'язана з «паливними» акцизами, Міненерго розрахувало, що у разі збереження поточних ставок і п'ятирічного плану створення МЗНН необхідно 12% від акцизних надходжень (6,79 млрд грн в рік), 10-річного – 5% (3,395 млрд грн).

Нагадаємо, до кінця 2022 року Україна, відповідно до взятих на себе зобов'язань щодо імплементації директив ЄС, повинна сформувати мінімальний запас нафти і нафтопродуктів. Згідно з методикою розрахунку обсягу запасу, він має становити 90-денний обсяг імпорту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти